„Зелен чек“ и „ Културен чек“ за предприемчиви младежи и възрастни хора в Пазарджик
2

„Зелен чек“ и „ Културен чек“ за предприемчиви младежи и възрастни хора в Пазарджик

Програма „ Граждански импулс“ ще насърчава инициативните хора

Със „Зелен чек“ и „ Културен чек“ ще бъдат поощрявани предприемчиви млади хора, младежи-отличници и възрастни хора в община Пазарджик по програмата „ Граждански импулс“, която бе представена от кмета Тодор Попов и председателя на Съвета за младежка политика Александър Иванов.

"Един от ангажиментите, които аз и екипът ми поехме през този мандат, е да развиваме иновативността. Дългогодишният ни опит показва, че за да бъде местното управление ефективно, трябва да накараме хората, особено младите, да бъдат по-активни. И да вплетем в управлението част от техните предложения и новаторски идеи", заяви кметът Попов.

Четири са основните направления, по които ще работи програмата „Граждански импулс“ – „Екология и градска среда“, „Спорт“, „Образование и култура“ и „Гражданска активност“. Всяка от тези сфери съдържа инструменти за насърчаване на активността не само на младите, но и на възрастните хора в града, подчерта кметът на общината. Предвидени са финансови и други стимули за всички, които ще се включат в програмата. Като в област „Екология и градска среда“ ще влязат инициативите – „По-чист и зелен Пазарджик“, както и конкурса „Зелен рай“, чиято цел е облагородяване на междублоковите пространства. Индивидуална награда „Зелен чек“ ще има за най-активните в тази посока.

"Следващата сфера е спортът. Знаете, колко усилия полагаме за развитието му в нашата община. И към момента се изграждат, а и ще продължим през следващите години, съоръжения за няколко милиона лева. Пазарджик вече има 7 стадиона. Малко градове могат да се похвалят със 7 професионални футболни терена, на които може да се играе. Имаме добри спортни бази. Тази година стартираме изграждането и на 2 нови зали. Европейски град на спорта сме, което е изключително важно"!, коментира кметът на Пазарджик.

"Ще продължим да стимулираме активността в тази посока. Имаме 36 клуба, в които участват и се развиват много деца. Над 1600 медала сме спечелили през 2019-а - още едно постижение, с каквото могат да се похвалят дори градове, които са по-големи от Пазарджик. Ето защо трябва да имаме отношение към тези деца и да им показваме, че те правят нещо значимо. Неслучайно правим Алея на спортиста и т. н. До края на тази година ще стане факт нормативната промяна, с която ще освободим техните родители от 30 процента от местните данъци и такси за това, че децата им спортуват. Искаме да формираме устойчиво и ефективно отношение спортуващите млади хора. Така те ще показват най-доброто от себе си, ще бъдат добрия модел на подражание, ще бъдат добри и отговорни хора", подчерта Тодор Попов.

В областта на образованието и културата също се въвежда „Културен чек“, който включва две посещения на кино, две на театър, безплатен вход за всички музеи в общината и ваучер за закупуване на книги. Открива се и фонд „Постижения“, където ще се връчват финансови стимули за изявени представители на всякаква възраст в тази област.

В „Граждански импулс“ ще бъдат отворени два фонда – „Местни инициативи“ и „Младежки проекти“ . В тях ще бъдат включвани, разглеждани и съответно одобрявани проекти на индивидуални граждани, групи от граждани или неправителствени организации. Предвижда се и учредяването на награда „Млад будител“ за предприемчиви и активни млади хора с иновативни идеи във всички споменати по-горе дейности.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.