„Зелен билет“ на стойност 1 лв. за целия градски транспорт в столицата, ще може да се въвежда и при жълт код за мъгла. Предложението е на кмета на София Йорданка Фандъкова и бе одобрено от Столичния общински съвет.

До момента „зелен билет“, който е част от мерките на кметство за справяне с мръсния въздух, се пускаше след реализирано превишение на фини прахови частици в два последователни дни. С новата промяна по-евтиния билет ще влиза в действие при прогноза на НИМХ за жълт код за мъгла, температурна инверсия, ниско атмосферно налягане и др. метеорологични предпоставки за задържане на фините прахови частици над София. „Това е една от много мерки за стимулираме на хората и насърчаване да ползват обществения транспорт. Тази мярка е въвеждана два пъти за тази година. Идеята се приема добре и макар с бавни стъпки хората се възползват не колкото заради цената, а заради кампанията и призива“, обясни Фандъкова. „Зелен билет“ бе пуснат във вторник, а Фандъкова отчета, че Центърът за градска мобилност (ЦГМ) е продал 74 478 документа. „Анализите показват, че поне няколко хиляди души са се отказали от личните си коли и са дали своя принос за подобряване на качеството на въздуха, който всички дишаме“, посочи кметицата.

От своя страна шефът на комисията по околна среда в СОС Лорита Радева заяви, че ако по-честото пускане на „зелен билет“ докара загуби на ЦГМ, те ще бъдат покривани от бюджета на кметството.

Фандъкова припомни, че общината има 2 одобрени проекта за подмяна на отоплителните станции на домакинства, греещи се с твърдо битово гориво. В момента на дърва и въглища се топлят около 55 хиляди домакинства, а с реализацията на проектите бройката ще бъде намалена с 1/3. Така общината ще предостави възможност за отопление на газ, с централно топлоподаване, електричество, а където не са възможни тези варианти - печки с пелети. По предложение на Фандъкова в бюджета на общината за следващата година ще бъде заложена пилотна програма за поставяне на филтри на домакинства. Ще се направи и анализ за кои домакинства и квартали тази мярка ще е най-подходяща.

Кметът на София съобщи, че вече е готово и мобилното приложение, през което ще може да следи прогнозните стойности за замърсяването на въздуха. Очакванията са то да бъде достъпно от следващата седмица.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Започва делото за убийството на Виктория Маринова

В Окръжния съд в Русе утре сутринта започва делото за зверското убийство на Виктория Маринова, която бе открита мъртва на 6 октомври м.г. На подсъдимата скамейка ще застане единственият обвинен в престъплението – 21-годишният Северин Красимиров.

Само един моряк санкциониран за употреба на алкохол

Намаляват нарушенията на корабите по Дунав

Само един моряк санкциониран за употреба на алкохол

Отчитаме намаление на нарушенията на корабите, които се движат в българския участък на Дунав, съобщи директорът на „Речен надзор – Русе“ към Изпълнителната агенция „Морска администрация“ кап. Иван Жеков.

Над 370 000 именици ще черпят днес (СПИСЪК + ТАБЛИЦА)

Българите с имена на цветя имат празник днес - това са 370 000 души у нас. По данни на Националния статистически институт най-голям е броят на празнуващите имен ден на Цветница - 370 962 жени и мъже.