Зехтинът

Зехтинът "смазва" сърцето

Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания, съобщи Американската кардиологична асоциация.

Мащабното изследване, в което са взели участие 63 867 жени и 35 512 мъже, е проведено в периода между 1990 г. и 2014 г.

В началото е установено, че участниците не страдат от сърдечни заболявания, рак и от други хронични болести. На всеки четири години те трябвало да отговорят на въпроси, свързани с диетата и с начина си на живот.

Учените установили, че при участниците, които са консумирали по повече от половин супена лъжица зехтин на ден, с 15% е намалял рискът от сърдечно-съдови заболявания и с 21% - от исхемична болест.
Консумацията на подобно количество зехтин, обаче, не влияе на риска от инсулт, сочат данните от изследването.

"Целта ни беше да проучим дали по-голямата консумация на зехтин се отразява добре на сърцето на американците", обясни Марта Гуаш-Фере, която е ръководител на изследването.

Положителното въздействие на зехтин за намаляване на риска от сърдечни заболявания вече са показали проучвания, направени в средиземноморски държави. Потреблението на зехтин там е доста по-голямо от това в САЩ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.