Зеехофер иска ново отношение към бежанците в Европа

Зеехофер иска ново отношение към бежанците в Европа

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза, че подходът на Европейския съюз към пристигащите бежанци "не е достоен", и призова общността да постигне споразумение за реформиране на системата си за предоставяне на убежище, предаде ДПА.

Зеехофер заяви, че Италия, Малта, Гърция и Испания не би трябвало сами да понасят основната част от бремето с търсещите убежище.
"Ние не сме общност само по отношение на икономиката и сигурността, а сме и общност на ценностите", каза той преди срещата на вътрешните министри от ЕС.
Петра Бейенс от Европейския съвет за бежанците и изгнаниците заяви, че нарушенията на човешките права са често явление.
"Преобладаващото състояние на нещата е насилие, злоупотреба, отблъскване по море и суша и принуждаване на кандидатите за убежище да разчитат на нередовни маршрути за пътуване и контрабандисти на хора, което поставя в опасност живота им в стремежа да достигнат Европа", каза тя.
Постигането на съгласие между страните от ЕС се оказва трудна задача. Някои държави настояват да продължи практиката, според която страната на пристигане се занимава с молбите за убежище. Други искат молбите за убежище да се преразпределят сред държавите членки.
През септември се очаква предложение на Европейската комисия за реформа в областта на убежището. Въпреки своето настояване за общ подход към убежището Зеехофер каза, че не очаква това да стане по време на германското председателство на ЕС, което приключва в края на годината.
"Бих бил доволен, ако постигнем политически консенсус по най-важните точки по време на нашето председателство", заяви той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.