Здравният министър каза дали продължава ваксинацията с AstraZeneca у нас (ВИДЕО)

Здравният министър каза дали продължава ваксинацията с AstraZeneca у нас (ВИДЕО)

Продължава ваксинацията с AstraZeneca. Това обяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов след заседание нa националния ваксинационен щаб по отношение на ваксинирането с AstraZeneca. На него са взети 5 решения.

Първото решение е, че ваксинацията с препарата на AstraZeneca продължава в цялата страна. Ваксината обаче няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск за тромбоза. Второто решение е всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca да могат да се ваксинират с втора доза от същия препарат.

Третото решение е лицата с първа доза, които не желаят да се реимунизират с AstraZeneca, могат да получат доза от Pfizer не по рано от 84 дни от първата игла.

Щабът е взел решение по отношение на ваксината на AstraZeneca при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Последното решение е преболедувалите COVID-19 да могат да се ваксинират по пълна схема три месеца след преболедуването.

Втора доза от ваксината на AstraZeneca ще се поставя 10 седмици след първата, оточни министърът в оставка. Той обясни още, че решението е за всички и е съобразено с доставките, които страната ни очаква от Pfizer. Той добави, че всеки лекар знае какви са рисковете за тромбоза.

Министърът в оставка обясни, че все още няма клинични проучвания до момента какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини „Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели”. , каза още проф. Ангелов

Той добави, че в началото на май може да отворят отново зелени коридори. По думите му тогава ще може да се поставят по 50 хиляди дози на ден, а през юни 55 хиляди. „Тогава ще отворим изцяло електронната система, защото ще могат да се избират най-желаните ваксини.“, коментира още министърът в оставка.


„ Ако хората не попадат в рисковите групи и нямат никакви странични реакции от първата игла, то нашият съвет е да си сложат втората доза. Само тогава сме сигурни че техният имунизационне цикъл е завършен.“, обясни още проф. Ангелов.

Имунологът проф. Мариана Мурджева от своя страна посочи, че това е безпрецедентна ситуацията. По думите й до 12 седмици е препоръката да се слага втората доза от препарата на AstraZeneca. Тя обясни, че поставянето на втора подпомага имунната система да създаде по-напрегнат имунен отговор.

„Ако имате една доза с AstraZeneca, може да се ваксинирате отново с нея. Никой не може да каже какъв ще е имунния отоговр след втора доза на Pfizer. От имунологична гледна точна не би трябвало да има конфликт и би трябвало да се образува защита. Ако не сте имали нежелани реакции след първата доза, няма нужда да си правите втора доаз а сдруга ваксина.“, обясни още специалистът.

По отношение на мерките Кунчев обясни, че се следи обстановката и са възможни решения и в двете посоки. Той добави, че продължава тенденцията за спад на заболелите. Проф. Ангелов от своя страна добави, че се следи обстановката в цялата страна и на регионално ниво може да се затягат мерките, но не може да се разхлабват, обясни още проф. Костадин Ангелов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.