Кацаров: Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата (ВИДЕО)

Кацаров: Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата (ВИДЕО)

В петък ще стане ясно какви COVID мерки ще бъдат взети на национално ниво. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той отказа да даде повече подробности какви ограничения се планират от страна на здравните власти.

Той обаче е убеден, че мерки трябва да се прилагат на ниво на областта, индивидуално. Според него не е нужно да се прилагат строги ограничения на всички. От думите му към момента стана ясно, че ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата. Според него най-добре самите директори на учебните заведения могат да вземат решение дали да преминат на онлайн обучение. Той посочи, че  има точни данни за броя положителни деца в школата. По думите му тази статистиката се ползва активно от МОН и информацията се обновява всеки ден.

"В последните дни има увеличаване на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой положителни деца. Към този момент това не се отразява на хоспитализациите", обясни съветникът на здравният министър проф. Мира Кожухарова.

Тя направи ретроспекция как се развива пандемията у нас от самото начало. Направи сравнение на заразените и смъртните случаи в пиковите стойности на вълните досега.Тя обясни, че показателя смъртност е дин от най-важните критерии за това колко тежка е една пандемия. Епидемиологът посочи, че по време на първата-реална и голяма вълна са починали 7920 души, през втората такава броят им е 8459. Тя посочи, че за сегашната вълна не може да се изнесат данни обобщени данни, тъй като тя все ще продължава. Проф. Кожухарова обаче направи сравнение на смъртните случаи на база брой починали през първите 9 седмици на съответните вълни – през първата вълна починалите  са 4735, през втората 4479, а  при сегашната  за 9 седмици са 3364 души.” Може да се каже, че това е доказателство, че този вариант може да се разпространява по бързо, но не значи че е по смъртоносен”, коментира проф. Кожухарова и добави, че бавно се развива тази вълна. "Много хора са се напрегнати по темата и се правят неверни изводи за ситуацията по отношение на четвъртата вълна, както за смъртността, така и за заетостта в болниците, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Той посочи, че общата смъртност е с около 1/3 по ниска в сравнение с предишните вълни. Според него една от причините за това е, че все пак има 20% ваксинирани.По думите му ситуацията в болниците е напрегната, но няма хаос. „ Системата е добре подготвена. Ситуацията е напрегната, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос, увери Кацаров. Той обясни още, че се анализира смъртността по болници. По думите му има отклонения в някои болници, където е по - висок процент от средния  По думите му това може да се дължи на това, че в някои лечебни заведения има по-тежко болни с коронавирусната инфекция. Все пак от ведомството са помолили въпросните директори да направят анализ на ситуацията и ако преценят да предприемат мерки, каза още Кацаров.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че към момента 7268 легла са разкрити за лечение на пациенти с COVID-19, от тях интензивни са 760. 5646 е броят на заетити легла, от тях 485 са интензивни Общата заетост на леглата е 71%, каза още зам.-министърът. Той уточни че за София ситуацията е следната – в столицата има 1569 разкрити COVID легла. От тях 231 за интензивно лечение. Към момента заети са 1236, от тях за интензивно лечение са 212. 333 легла са свободни, уточни Златанов. Той посочи, че има над 100 разкрити COVID зони в страната. В тази връзка той обясни, че няма проблем и недостиг на бързи антигенни тестове, каквито опасения се бяха появили в общественото пространство.  COVID зоните допълват здравната система, не отменят другите звена. Всички процедури там са безплатни за здравноосигурените лица“, подчерта от своя страна министър Кацаров.

"Полагаме огромни усилия, много активно работим да осигурим преди края на този месец едно допълнително лечение за тежкоболни от ковид с моноклонални тела. Има възможност това да стане, в момента се подготвя цялата необходима документация", каза още Кацаров . По отношение на третата доза ваксина той каза, че има официално становище на ЕМА,  в кои случаи се поставя. В тази връзка по думите му няма нужда от заповед за това.

Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова представи сравнителен анализ на заболеваемостта у нас спрямо други страни. По думите й в съседна Сърбия към момента заболелите са в пъти повече, в сравнение с България. С други страни, показателите са сходни, например с Турция, заболеваемостта у нас е малко по-ниска. В Албания заболеваемостта е малко по-ниска. По отношение на Гърция, ситуацията е подобна на тази с Албания. В Румъния заболеваемостта е в пъти по-висока.От секвенирането на 100% в момента излиза делта варианта, но се следят и неговите 38 подварианти, допълни проф. Христова. 

.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.