Здравните мерки за вота: С маска, през 1,5 метра, дезинфекция на химикалките и машините

Здравните мерки за вота: С маска, през 1,5 метра, дезинфекция на химикалките и машините

Проветряване на всеки час

Правилно носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м, периодична дезинфекция на ръцете,периодична дезинфекция и на контактните повърхности, в това число и на пода в секциите. Това са основните противоепидемични мерки за вота на 14 ноември, става ясно от решение на ЦИК, съобразено с указанията, одобрени от здравния министър и главния държавен здравен инспектор.

Кметовете на общини и областните управители трябва да осигуряват необходимите материали за спазване на основните мерки: маски, ръкавици, дезинфектанти, етилов спирт 75%, безконтактни термометри, сапуни, белина, кошове за отпадъци, полиетиленови пликове за отпадъци, салфетки, влажни кърпи и други.

Ако е възможно трябва да се обособят отделни входни и изходни еднопосочни коридори в сградата, както и да се извърши тяхното подходящо маркиране. Трябва да има и пропускателен режим на входа на сградата, така че да се избягват струпвания на избиратели. Местата за изчакване трябва да са маркирани, за да се осигури нужната 1,5 метра дистанция.

Предвижда се да се осигуряват ръкавици за избирателите в изборното помещение, както и дезинфектант за ръце на входа на сградата и в секцията.

Екраните на машините за гласуване и смарт картите се почистват периодично само със 75% етилов спирт. Забранява се използването на други дезинфектанти или материали за почистване на екраните. Химикалките за полагане на подпис в избирателния списък да бъдат подредени така, че избирателят да може да я вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на СИК, под техен надзор и ръководство. След употреба, използваната химикалка се дезинфекцира. Химикалките за гласуване в кабината се дезинфекцират през възможно най-кратък период от време, като се създава организация да не се забавя гласуването. Наред с това трябва да се извършва редовно проветряване минимум веднъж на всеки час, като при възможност в изборното помещение има непрекъснато отворени прозорци.

При удостоверяване на самоличността на избирател, той сам показва своята лична карта и я поставя на масата, пред комисията. За да бъде идентифициран, той ще трябва да свали маската си за кратко.

Както и за предишните избори, на членовете на СИК и РИК ще им бъде мерена температурата. Те също ще разполагат с ръкавици, които периодично ще се сменят и ръцете се дезинфекцират или измиват със сапун.

Членовете на подвижните секции за хората под карантина отново ще са със защитни костюми, ръкавици, защитен шлем с хирургическа маска или защитна маска. Избирателят задължително носи защитна маска, покриваща устата и носа. Преди гласуването той дезинфекцира ръцете си. Подвижната избирателна кутия се дезинфекцира след гласуване чрез напръскване с дезинфектант за повърхности или чрез избърсване с кърпа, напоена с дезинфектант за повърхности.

Какво пише в решението ЦИК, вижте ТУК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.