Планът за действие при нова COVID вълна е на базата на 4 степенна цветова скала (ВИДЕО)

Планът за действие при нова COVID вълна е на базата на 4 степенна цветова скала (ВИДЕО)

Разделяне на четири зони на ограничения спрямо риска от степента на разпространението на  коронавируса. Това предвижда Планът за справяне с на нова COVID вълна разработен от Министерство на здравеопазването. Зоните ще бъдат зелена, жълта, червена и тъмночервена- край на фаза. На базата на това освен ограничителни мерки, са разработени и плановете за работа на спешната помощ, на извънболничната помощ и на болничната помощ, разработени са планове за осигуряване на лекарства.

Планът предвижда разделяне на зоните на база 14 днвена заболеваемост на 100 000 души на национално ниво. Когато те са до 100 на 100 000, както е сега, странта ни ще е в зелена зона, както е сега. Ако те са между 100 и 200 на 100 000, страната ни ще попадне в жълтата зона. Според планът между 200 и 500 на 100 000  заразени на 14 дневна база вече сле в червената зона, а ако те са над 500 в крайната фаза – тъмночервена зона. Зоните на заболеваемост се определят и от броя на заетите легла с COVID пациенти - до 2500 е зелена зона, от 2500 до 6000 е жълта зона, отт 6000 до 9000 е червена зона, над 9000 тъмночервена.

„На всички граждани ще бъде предварително ясно, че, ако страната влезе в тъмночервената зона, ще има локдаунт“, каза здравният министър. По думите му  ще останат да работят само хранителните магазини, аптеките, банкови институции, стоки от първа необходимост.

В отделните зонисе предвижда налагането на  различни ограничения. В тъмночервената се допуска и налагане на забрана за пътувания. Тъй като зоните ще се определят на национално ниво е предвидено регионалните здравни инспекции да имат възможност да въвеждат и локални локдауни за определено населено място, ако в него заболеваемостта е по-висока и отговаря на критерии за друга зона.

Планът предвижда затваряне на детски градини само в краен случай. Те обаче ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал в градината е ваксиниран. „Това ще даде възможност на хората да планират живота си и да преценят кога да се имунизират”, коментира  здравният министър.

Предвижда се училищата в червената зона да работят по график, който ще трябва да изработи министерството на образованието. Във университетите обаче няма да се провеждат лекции и упражнения. Ако страната ни попадне в тъмночервената зона се  преустановяват присъствените занятия и във ВУЗ-овете и в училищата.

ИДЕЯ: Бонус от 300 лева или лотария за ваксинирани

В червената зона ще се затварят и барове, дискотеки и казина в области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставката на храна  по домовете. „При тъмночервен зона се предвижда да има пълен локдаун“, обясни здравният министър. По думите му ще е допустима доставката на храна до дома. 

Предвижда се обаче да бъде дадено предимство на ваксинирания персонал в  заведенията и те да могат да работят. Ако персоналът е 100%ваксиниран и успее да организира достъп само само на ваксинирани граждани, може и да не се затварят , каза министърът.

Планът предвижда и създаване на резерв на медикаменти за лечението на коронавирусната инфекция. Към момента страната ни разполага с всички нужни предпазни средства за да се осигурят всички от здравната система, увериха от ведомството. Стана ясно, че към момента страната ни разполага с 200 000 бързи COVID теста, които са разпределени по РЗИ. „Има е готовност да получим над половин милион тестове за по-добър контрол на влизащите“, обясни зам.-министър Димитър Петров.

В планът са разписани задачи за всяко едно звено от здравната система какво трябва да прави при навлизането в  различните зони- лични лекари, спешна помощ, болници и тн. Освен това са разписани указания за разкриване на отделения в лечебните заведения в зависимост от епидемиологичната обстановка. Разписано е по области кои болници ще поемат пациентите с коронавирус , както и колко  легла трябва да бъдат разкрити според зоната, в която е страната ни.

Здравните власти са направили изчисления, че при най-песимистичният сценарий, както през есента и пролет, разходите ще са 500-600 млн.лв. „Над половин млрд. лева ще ни струва следваща вълна, ако я допуснем. Можем да я предотвратим този масраф, само ако се ваксинираме", заяви Кацаров.

Вижте колко работни места запази мярката 60/40

Заделените са 126 млн лв по ОП“ Региони в растеж“, които ще отидат за нуждите на 132 лечебни заведения за посрещането на следващи вълни и пандемии. Те са насочени за изграждане на нови помещения или преструктуриране на помещения  за болни с инфекциозни заболявания и да има т.нар. „чисти стаи“.

Зам.-министър Петров обясни, че се чака одобрението на три вида моноклонални терапии, като страната ни е сключила предварителни договори за тях. Те ще бъдат използвани за инунокомпрометирани  граждани, на които ваксините не влияят или такива, на които им е противопоказно ваксинирането по медицински причини.

Планът  включва по-сериозна тежест на доболничната помощ, като ще се резчита на личните лекари за ранно диагностициране, лечение и насочване към болнично лечение.

"Ако имаше такъв план по-рано вероятно жертвите щяха да са много по-малко. Идеята е страната и гражданите да са подготвени при такива вълна, независимо кога ще е“, коментира здравният министър, Той обясни, че не може да се каже точно кога ще има следваща COVID вълна, но експертите са обединени около тезата, че такава ще има наесен. Той обясни, че планът е напреавен на база  анализ и оценка на рисковете, наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити подобряването на шансовете за да се намалят пораженията във всякакъв аспект и смъртни случаи и затваряне. Да не се стига до отвратителните гледки линейки да обикалят и да няма къде да оставят болни. Най лошият сценарий е вълната да е като тази през есента и пролетта

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.