Запазваме си час за ваксинация в четири стъпки (ВИДЕО)

Запазваме си час за ваксинация в четири стъпки (ВИДЕО)

В четири стъпки всеки гражданин може да си запази час за поставяне на ваксина срещу коронавирус във всички имунизационни центрове от заповедта на здравния министър. Платформата ще бъде активна днес от 17 часа и ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март. Вижте къде да се регистрирате.

Първо се попълват личните данни на гражданина – по личната карта. Посочва се електронна поща или телефонен номер, на които се получава съответно имейл или смс-а при запазването. 24 часа преди запазения час системата ще изпрати и напомняне за ваксинацията.

„Ако има технологичен проблем и няма ваксини, има възможност лицата да бъдат информирани по телефона или на имейла, а не когато им дойде редът, да им кажат, че няма ваксина“, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Втората стъпка е да посочим предпочитана ваксина. Когато се отиде на място обаче, в зависимост от наличностите и препоръките на лекаря, който поставя ваксината, може да се сложи и друга. След това се избира населеното място, в което искаме да се имунизираме, и в кой център искаме да го направим. Има и географска карта, от която също може да се избира.

Последната стъпка е изборът на час. Всеки час се изразява в проценти, тъй като центровете разполагат с различен брой столове. Така, ако те са 4, при всеки избран час процентът намалява с 25%. Запазените часове могат да се отменят и променят, ако по някаква система гражданите не могат да се отидат в центъра.

На хората, които вече са се ваксинирали и им предстои да им бъде поставена втората доза, ще им бъде направена служебна регистрация в системата, ако са посочили телефон или имейл. Те ще получат известие кога трябва да отидат да им сложат втората доза. Тези, които не са оставили имейл или телефон, трябва да следят обаче сами за това.

"Ако в определена дата идват 50 000 ваксини, ще има 50 000 опции за възможни часове за ваксинация след пристигането им", обясни здравният министър. По думите му целта на система е да се въведе ред, хората да знаят кога могат да се ваксинират и да можем да управляваме наплива към лечебните заведения. Проф. Ангелов даде пример с ВМА. Ако там има 10 стола, за 8 часа могат да се направят ваксини на 480 човека, това е капацитетът за този ден. Така, в системата може да вкарат часове за 480 лица.

Личните лекари не са включени, защото не може да се намери унифициран подход, както е при ваксинационните центрове. Има такива, които работят в определени дни само с деца или само с възрастни, и няма как да бъдат направени 4 500 функционалности на системата за всеки един личен лекар.

Здравният министър прогнозира, че следващата седмица ще приключи ваксинацията на 3-а 4-а фаза и тогава ще се навлезе 4-та. Тогава ще започне масовата имунизация на хората над 65-годишна възраст. Проф. Ангелов посочи, че от всички 240 000 ваксинирани с първа доза 108 000 са на над 60-годишна възраст.

„Не сме изхвърлили нито една доза ваксина дотук. Предвидили сме количество от 10-20%, което няма да бъде използвано поради такива причини“, каза още проф. Ангелов.

В момента са пристигнали сигнали от няколко РЗИ-а, които показват, че на някои места от флакон на "Астра Зенека" изваждат 11 дози.

"Това се случва, защото спринцовките са с минимален мъртъв обем, но това не е масова практика. Случва се само на места, където хората сапрецизни. Но това трябва да бъде одобрено в кратката характеристика на ваксината“, каза още здравният министър.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.