Здравният министър: Можем да ваксинираме дневно между 50 000 и 100 000 души

Здравният министър: Можем да ваксинираме дневно между 50 000 и 100 000 души

Създали сме необходимата организация  да извършваме дневно между 50 и 100 000 имунизации,истината е че имунизационният план е в зависимост не от готовността на системата, а от количествата, които получаваме от производителите по силата на договореностите“, заяви в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който участва в официалното откриване на обновеното отделение по хемодиализа при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Министърът заяви още че няма да изпада в състояние на коментиращ обстановката и че предпочита да бъде сред хората, които правят така, че нещата да се случват.

Проф. Ангелов настоя че от началото на февруари в класните стаи ще влязат около 200 000 ученици от 5 до 12-и клас, това било 37,5 на сто от обхванатите в системата на средното образование.Тепърва предстояло да се водят разговори с ресторантьорите, той лично се надявал да срещне разбиране за сроковете, в които да бъдат разхлабвани мерките, за да не се повтори ситуацията в здравната система от етапа, когато хора умираха заради закъснели линейки и препълнени болници.

Заедно с учебните заведения ще бъдат отворени културните институти и спортните зали, в продължение на две седмици щяла да се наблюдава внимателно обстановката и в зависимост от темповете на заболеваемостта ще се правят следващите стъпки, настоя той. За пореден път здравният министър обясни, че резките мерки в условията на пандемия са нездравословни и нежелателни. Системата разполага с достатъчен брой легла и апаратура, няма нужда от разкриване на нови болнични заведения, коментира той предложението да бъде възстановен като ковид-болница някогашният специализиран санаториум за туберколозно болни в старопланинското село Радунци, което е обявено в ликвидация и за пореден път се изважда на търг от частен съдия изпълнител.

За обновяването и пребазирането на отделението за хемодиализа при „УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД миналата година МЗ е осигурило целево 580 х лв,предстои да няколко седмици да бъдат доставени към сегашните 4 още 8 нови хемодиализни апарата за нуждите на общо 32-те пациента, съобщи изпълнителният директор проф. д-р Йовчо Йовчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.