Здравният министър: Кампанията за ваксиниране явно дава резултат (ОБНОВЕНА)

Здравният министър: Кампанията за ваксиниране явно дава резултат (ОБНОВЕНА)

Бяхме сред първите места по заболеваемост, а сега сме на 25-то място в Европа. Явно кампанията за ваксинирание срещу COVID-19 дава резултат. Това заяви пред БТВ здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той посочи, че . през ноември желаещите за имунизация са били 12% по-малко от желаещите да се ваксинират сега.

„С нашата осъзната политика мотивираме хората да изберат науката. За мен е важно да успея по един или друг начин да направя това, в което вярвам, и правя най-добре, а именно да работя с хората и да бъда рамо до рамо с тях. На хората им липсва доверието и имат страх от неизвестното", каза още здравният министър. Той изтъкна, че планът му е бил да запази войниците на първа линия – това са лекарите, след това учителите, социалните институции.

"След това вече минаваме през важни за обществото дейности, както и възрастните хора и тези с хоринични заболявания. Тази стратегия избрахме и тя не е само у нас", каза още проф. Ангелов. Той обясни, че зелените коридори са били създадени, защото ваксинационните центрове у нас са разполагали с много ваксини и отворени флакони. Първоначално е имало хора, които са се записвали за имунизация, но не са отивали да си ги поставят.

"Не сме рискували възрастните хора да останат без ваксина. С поръчаните от всеки вид ваксини могат да бъдат имунизирани 3 млн. души. Близо 30% са ваксинираните до момента граждани, това са 210 хиляди ваксинирани до мемента", добави здравният министър. Той изтъкна, че не се притеснява, че ще се изправи срещу Цветан Цветанов на изборите, където здравният министър ще води листата.

"По отношение на думата хаос, която някои използват, мога да кажа, че в целия свят има непридвидим вирус като заразяване и разпространяване. Във всички държави има опашки, но не се говори за хаос, а за желаещи да се ваксинират. Само в България се говори за хаос. Аз наричам това наплив и желание на хората да се ваксинират", каза още Ангелов. По отношение на въпроса за вторите дози, той изтъкна, че се пазят за всички, на които е направена първа доза. Когато обаче ставало дума за ваксините от AstraZeneca, здравният министър изтъкна, че те не се пазят, защото това не е необходимо.

Здравният министър обясни, че „зелените коридори“ са били  направени, защото ваксинационните центрове са разполагали с много ваксини и отворени флакони, защото много хора не са идвали да се ваксинират дори и след записване

„Предпочитам да има опашки пред ваксинационните центрове, отколкото да чакат за линейка или пред спешните отделения. Битката е в една посока – хората да бъдат здрави", заяви проф. Ангелов.

Той подчерта още, че страната ни не спира да търси ваксини. По думите му се обсъжда и вариант да набавим имунизации назаем, но към момента не може да се каже нещо повече за разговорите по темата с Германия и Франция. Целта  е ваксините, които трябва да пристигнат в страната до края на годината, да се  изтеглят максимално напред във второ тримесечие – март-юни.

„Целта ни е да постигнем 70% ваксинирани българаски граждани. До края на юни можем да го направим, ако имаме ваксини. Ако осигурим тези ваксини, на месец можем да правим от 500 000 до 600 000 дози на месец. Сметнете ги“, заяви още проф. Ангелов.

По думите му ако ваксинираме 100% от населението, ще останат 3 милиона дози ваксини. „За нас е важно ваксините да дойдат сега. По същия начин се лекуват и охрата, важно е лечението да е навременно. От това имаме нужда от ваксини сега. Затова нямаме нужда от  илюзията, че някой е загрижен за нас и ни харесва , нямаме нужда от обяснения kak някой мисли за нас. Имаме нужда от ваксини.“, категоричен е  здравният министър.  Той обясни, че е реагирал от самото начало, когато е разбрал, че AstraZeneca няма да изпълнят договора си, но България не е договорен партньор с AstraZeneca и затова страната ни  алармираме европейските институции.

„Ако доставките ,които бяха обещани, нещата щяха да си вървят по план. Когато някой сменя правилата в хода на мача, eстествено се случват непредвидими неща .“ , обясни проф. Ангелов по отношение отворените „зелени коридори“ при положение, че страната ни не получaва договорените по план ваксини. По думтие му  по-важнот е ,че са върнали доверието на 12% от хората да се ваксинират

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.