Правят дирекция за правата на пациентите към МЗ

Правят дирекция за правата на пациентите към МЗ

Създаване на дирекция за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването, обсъдиха министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на пациентски организации.

По думите на д-р Кацаров дирекцията ще бъде ангажирана с това да предлага, провежда и анализира политиките по отношение правата на пациентите. На структурата ще се разчита и за експертна работа по нормативната и поднормативната уредба, касаеща сектор „Здравеопазване“. От пациентските организации са предложили бъдещата дирекция да се занимава и с медиация при възникнали спорове между засегнатите страни в сектора. В рамките на срещата е поставен акцент и върху темата за навременната обратна връзка по постъпили в министерството пациентски сигнали.

От ведомството уточняват, че на срещата са присъствали представители на Националната пациентска организация, пациентска организация „Заедно с теб“, Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Националния алианс на хората с редки болести, сдружение „Ретина България“, Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Българската асоциация за закрила на пациентите, асоциация „Диабет“, Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания, сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“, Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. Очаква се до дни на сайта на Министерството на здравеопазването да се публикува за обществено обсъждане проект на устройствен правилник на институцията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.