Здравният министър: 100 млн. лв. ще струва детската болница
2

Здравният министър: 100 млн. лв. ще струва детската болница

Около 100 млн. лв. ще струва изграждането на националната детска многопрофилна болница. До края на месеца Министерството на здравеопазването ще обяви обществената поръчка за иженеринга, а строителството ще стартира в началото на есента, съобщи в Стара Загора министър Кирил Ананасиев.

Новата болница ще бъде на територията на бившата Медицинска академия в София, където преди много години е започнало изграждането на три многоетажни блока, но по ред причини те са останали недовършени. В обществената поръчка е предвидено укрепване на терените. През тази година за изграждането ще бъде предоставен 30-процентов аванс от републиканския бюджет.

Ананиев участва в официалното откриване на новия АГ-комплекс при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Града на липите, по думите му имало нагласа досегашната база, намираща се в идеалния градски център да бъде прехвърлена на общината, която възнамерява там да създаде здравен център, където да бъдат прехвърлени повечето от разпилените по кварталите ДКЦ-та. Малко над 1 млн. лв. са били осигурени от бюджета на МЗ за новия АГ-комплекс в основната сграда на УМБАЛ.

През м.г. в Стара Загора са били хоспитализирани и лекувани около 2 700 бъдещи родилки, родени са 1 200 бебета, което я нарежда сред водещите центрове за диагностика и консултации.

Това е една от причините АГ-специалисти от Стара Загора да бъдат изпратени в помощ на ямболската МБАЛ „Свети Пантелеймон“, където поради недостиг на лекари местното АГ бе закрито за известно време. Техният труд ще бъде заплащан от НЗОК.

Министър Ананиев изрази надежда, че скоро ще бъдат уточнени промените в някои от клиничните пътеки, приоритет ще бъде даден на свързаните с детското и майчиното здравеопазване. Той очаква до дни да бъде подписан и анекс към рамковия договор.

През тази седмица ще вървят и разговори с Българския лекарски съюз за новата методика, по която се формират разходите за персонала и формирането на работните заплати. Това ще даде на болничните ръководства целия необходим им инструментариум за да повишат заплатите.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.