Здравната каса въвежда единни цени за имплантите

Здравната каса въвежда единни цени за имплантите

Националната здравноосигурителна каса ще въведе единни цени за медицинските иделия. Това се отнася за имплантите, протезите и всякакви помощни средства за хора с тежи заболявания, стана ясно по време на семинар във Велинград, който се провежда в момента.

Сега се плаща за всичко по цени, каквито предложи търговецът на едро, тъй като реимбурсен списък, подобен на този за лекарствата, няма,  каза шефът на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане” в НЗОК д-р Галя Кондева. Ще се търси вариант за въвеждане на нормативни стойности, като за база ще се вземат тези в Гърция и Румъния. Това обаче ще стане най-рано през 2019 година, поясни тя.

Специалистът разясни, че системите за реимбурсиране на медицинские изделия в Европейския съюз са много различни, но единна синхронизация за тях няма.  В едни страни се прилагат т. нар. диагностично вързани групи, а другаде, като в Германия, болниците правят консолциуми и обявяват обществени поръчки за тях, за да им излизат по-евтино. До момента няма и единен регламент за качеството и безопасността им. Такъм европейски регламент се предвижда да бъде приет през 2010 година.

500 000 вида медицински изделия се ползват в Европа.  В България НЗОК заплаща изцяло или частично за 300 000 вида от тях.

Те са в 19 групи, основно за заболяваня и увреждания в ортопедията, кардиологията и неврохирургията. 52% от разходите за медицински изделия е за тези в кардиологията, като  стентовете бележат ръст с 4 млн. лв. повече спрямо преди шест години, каза д-р Кондева. Бюджетът за медицинските изделия е 98 млн. лева, приромни тя.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.