0

З дравната каса пуска мобилно приложение, с което ще се измерва удовлетвореността на пациентите в различните нива на здравната помощ. Очаква се то да заработи още от понеделник, заяви пред БНТ шефът на НЗОК Петко Салчев.

Здравната каса пуска мобилно приложение, с което ще се измерва удовлетвореността на пациентите в различните нива на здравната помощ. Очаква се то да заработи още от понеделник, заяви пред БНТ шефът на НЗОК Петко Салчев.

„Колегите ми подготвиха приложение към мобилните телефони, след като пациентът излезе от контакта си със здравната система на спокойствие може да попълни тази анкета и да даде обратна връзка към касата. Приложението е безплатно и в момента е в тестов режим, но мисля, че от следваща седмица ще заработи“, заяви управителят на фонда. По думите на Салчев всеки месец ще се публикуват обобщените данни от приложението по региони. „Така ще може да видим в определения град какъв проблем има, какво е качеството на лечението, спазват ли се алгоритмите и стандартите“, каза още Салчев и допълни, че в края на годината касата ще предложи на Българския лекарски съюз промени на тези алгоритми и стандарти, за да не са толкова сложни и да се направят оценъчни скали, които да показват дали са постигнати целите на лечението или не.

Според изчисленията на НЗОК през април е имало 25-30% намаляване на дейностите в лечебните заведения, а през месец май е имало наваксване със 114% изпълнение. „Това означава, че пациентите се връщат в болниците, страхът е преодолян“, коментира шефът на НЗОК. Салчев е категоричен, че не е имало условия за източване на здравната каса заради коронавируса. „Категорично не е имало злоупотреби през тези месеци. При нас на ежедневна база се получават данни от всички лечебни заведения с изключения на първичната и специализираната извънболнична помощ. Но ако искаме да вкараме електронната рецепта, електронното направление и електронното досие, трябва да получаваме данни на ежедневна база и от извънболничната помощ, за да може да се работи в реален режим. В момента те се отчитат на месечна база и реално ще имаме обобщени данни след 10-то число, което е проблем“, заяви Петко Салчев. Шефът на касата беше категоричен, че фондът се е разплатил с всички болници, а преведените заради COVID-19 средства с в размер на над един милион и триста хиляди лева.

На въпрос за кислородолечението в домашни условия, Салчев обясни, че две поредни години НЗОК е обявявала конкурс по Закона за обществените поръчки да бъдат закупувани нужните средства. Нито една фирма обаче не се е явила. „Ако нямаме от кого да закупуваме устройството, няма и как да го предоставяме. Иначе има заделени средства за това нещо“, категоричен бе Салчев.