Здравка Евтимова със слово за Патриарха на българската литература
2

Здравка Евтимова със слово за Патриарха на българската литература

Документална изложба за Вазов открива Столична библиотека

170-годишнината на Иван Вазов в Столична библиотека ще бъде отбелязана с откриването на документална изложба „Из бележника на поета” днес от 13 ч. със слово на носителката на престижни наши и чужди литературни награди и най-четен автор на Столична библиотека за 2019 г. – председателя на Българския ПЕН-клуб Здравка Евтимова.

Малките читатели на Детския център на библиотеката, участници в онлайн конкурса #сУмиРазумНадариме, посветен на Вазовата годишнина, пък ще рецитират любими стихове на класика.

Документалната изложба „Из бележника на поета” включва уникални първи издания на Вазов, биографични книги за него, редки екземпляри с негови автографи, ценни грамофонни плочи с Вазови творби в изпълнение на бележити български артисти: Апостол Карамитев, Стефан Гецов, Славка Славова, Йордан Матев, Маргарита Дупаринова, Николай Бинев и др.

Великият писател не е оставил цялостен мемоарен труд. Изпод перото му излизат две къси автобиографии – от 1895 г. и 1920 г., и малката, но много интересна книжка, изпълнена с мемоарни откъси „Из бележника на поета” (1920). Благодарение на упоритостта на неговия биограф проф. Иван Д. Шишманов финалът на творческия път на Гения се маркира от впечатляващата по своята пълнота проникновена изповед, записана и включена под наслов „Животът на поета, както ми го разказа той сам” (1916) в дълго подготвяната, но излязла посмъртно книга „Иван Вазов. Спомени и документи” (1930) под редакцията на проф. Михаил Арнаудов. Освен тези две заглавия в изложбата присъстват великата книга на България – „Под игото”, първото българско и английското издание на романа, който излиза само няколко месеца преди нашето – през 1894 г., както и първата обширна критическа студия, посветена на романа. Представени са и трите първи стихосбирки на Вазов: „Пряпорец и гусла“, издадена под псевдонима Пейчин в Румъния (1876), „Тъгите на България“ (1877) и „Избавление“ (1878).

В изложбата фигурират и фотокопия на илюстрации към романите на Вазов – от Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски, както и на портрети на Вазов, скицирани от Иван Шишманов, Харалампи Тачев, Никола Тузсузов.

Откриването на изложбата може да се следи онлайн на страницата на библиотеката във Фейсбук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.