0

З драва, сочна и румена реколта от праскови прибират тази година от овощната си градина кооперация Иширково, Силистренско. Въпреки че добивите са наполовина, спрямо предходните години, заради пролетните студове и слани, плодовете са изключително качествени и с отличен вкус. Това лято те са с много висока захарност, хубав вид и сочни. За това разказа пред Телеграф председателката на най-прочутата кооперация в България Велика Славова.

Здрава, сочна и румена реколта от праскови прибират тази година от овощната си градина кооперация Иширково, Силистренско. Въпреки че добивите са наполовина, спрямо предходните години, заради пролетните студове и слани, плодовете са изключително качествени и с отличен вкус. Това лято те са с много висока захарност, хубав вид и сочни. За това разказа пред Телеграф председателката на най-прочутата кооперация в България Велика Славова.

Много сортове

Кооперацията обработва стоици декари овощни градини. От тях 90 дка са праскови, създадени преди 15 години и са в отлично състояние. Насажденията са биологични, създадени са за да задоволяват местния пазар, и затова на малка площ има много сортове, включително и нектарини. Целта е градината да плододава няколко месеца, като се започне от юли та се стигне до септември. В момента очакваме и в средата на септември да имаме праскови, каза Велика Славова. Тя обясни, че на едро продават по-рядко, а това, което е с по-ниско качество дават за ракия в Исперих.

Различен

През различните години пазарът е различен, а когато се реколтират деведесет дка при нормална година продукцията е повече от нуждите и понякога е трудна реализацията. Тя разказа, че тази година прасковите са били засегнати от пролетните студове и добивът е бил наполовина от нормалния за дка. За сметка на това цените на които ги продават сега са по-високи от предишни сезони. Започнали са на 2 лв. за кг, като сега вървят вече на 1,50 лв. за кг, има и 1,30 лв. за кг. тези, които са за ракия между 30-35 ст. за кг.

Капково напояване

За отличната реколта огромна заслуга има капковото напояване, което не е позволило на дръвчетата да пострадат от летните жеги. Практически те не са усетили последиците от засушаването, което е продължава втори месец в района.

От друга страна понеже насажденията са биологични, третиранията с препарати са намалени, заради което в други години има гниене по плодовете. Тази година обаче точно заради сушата нямат болести и прасковите са в много добро състояние, отчита Славова.

Пазар

За прясна консумация прасковите се продават в три магазина, които кооперацията има, на дребни купувачи продават по два три до десет тона на място от градината. Има и известни количества, които са продали за ракия.

Не разрешават всеки да влиза и да си бере, защото много от клиентите са недобросъвестни и невнимателни и нараняват дръвчетата. Имат си звено от 35 души, което се грижи за тайните насаждения и те приират реколтата от праскови.

Така е и защото имат разтегнат период на беритба на прасковите в три месеца. Затова се влиза и се берат само подходящите за съответния пазар. Докато за кайсиите са наели допълнително още 100 души на ден.

Тази година румънските прекупвачи успяха да стигнат само до Тутракан, пошегува се Велика Славова. Тя допълни, че саимали достатъчно клиенти за прасковите. Продавали са за прясна консумация и в Южна България -Катуница, Сандански, Кюстендил и др.

Коригират с резитба количеството

Добивът от праскови тази година в кооперацията е от порядъка на 50-60 тона, като нормалното е 135 тона. Това прави около тон и половина от декар . Тя обясни, че дръвчетата могат да родят и повече. Целта е обаче не количество, а качество и затова с резитба се контролира по-висока родидба. Другият вариант е след като се оформят плодчетата да ги разреждат.


Заради Ковид 19 в България останаха работници

Тази година за нас е добра. От една страна в климатично отношение, второ, защото мерките, свързани с Ковид пандемията в периода на усилена земеделска работа бяха разхлабени, обобщи Велика Славова. Имаме нормална продукция, цените ни удовлетворяват, справихме се с липсата на работна ръка, защото повече хора останаха в България, а не в чужбина, имахме групи които участваха в беритбата и от други области. С две думи тази година е с по-ниско производство, по-високо качество и по-високи цени. Основния проблем в трайните насаждения си остава работната ръка при прибиране на реколтата и затова трябва да търсим решения за механизирано прибиране. Другото, което може да направим е да се създадем друг тип овощни градини, защото нашите са с технология отпреди 15 години и не разрешават механизирани процеси, допълни Велика Славова.

1000 т. замразени био Стенлей заминават за ЕС

Кооперацията притежава и 420 дка сливи изключително от сорта Стенлей, които също са биологични и с капково напоявне. Очакват около 2,5 т от декар, а днес започват беритбата им. Понеже зреят едновременно очакват прибирането на реколтата да приключи до 15 септември.

Пазари имат, цените все още не са уточнени, но предвижданията са от порядъка 550-600 лв. за тон или по 55-60 ст. за кг, защото биопродукцията трябва да е по-скъпа. Според Велика Славова в сравенние с други години и цените на конвенционално отгледаните сиви са по-добри тази година около 40-45 ст. за кг, като се говори, че има стопани, които са договорили и 50 ст. за кг.

Малка част от сливите ще продават в собствените си магазини и пазари, а към 1000 т. ще продадат на предприятия за сушене и замразяване, чийто основен пазар е Западна Европа, каза Славова. Друга част ще продадат за преработка на ракия в Исперих, Троян или Южна България.