0

З драве за всички – чрез промоция на здраве, превенция на болестите, условия за здравословен начин на живот, достъпни и качествени медицински услуги. Това е визията за развитие на здравеопазването в България до 2030 г. в публикувания за обществено обсъждане проект за Национална здравна стратегия.

Здраве за всички – чрез промоция на здраве, превенция на болестите, условия за здравословен начин на живот, достъпни и качествени медицински услуги. Това е визията за развитие на здравеопазването в България до 2030 г. в публикувания за обществено обсъждане проект за Национална здравна стратегия.

Въведението към стратегията отбелязва, че фундаменталните промени в здравеопазването у нас след 2000 г. са създали нови обществени взаимоотношения и са преобразили из основи целия сектор. Като пример за това е посочено удвояването на публичните разходи в сектора от 2005 г. насам, „като разходите за здравеопазване на глава от населението в размер на 1311 EUR са четвъртите най-ниски в ЕС“, уточняват в проекта.

Документът прави анализ на дефицитите на здравната система, като посочва, че има натрупани проблеми, които все по-трудно намират решение поради редица обстоятелства от стратегически и политически характер. Според него предизвикателства пред здравеопазването са нарастването на разходите за здраве, високият процент доплащане извън публичните средства, качеството на здравните услуги, наличието на много болници и хоспитализации, но с неравномерно осигурени медицински специалисти, недостатъчно ефективна извънболнична помощ и липсата на електронно здравеопазване. Според документа състоянието на общественото здраве у нас отстъпва значително от средното равнище в Европейския съюз.

Проектът за здравна стратегия посочва и основни мерки и приоритети за преодоляването на тези дефицити. Формулирани са шест приоритета за развитие на здравния сектор:  укрепване на системата за обществено здраве, повишаване качеството на медицинските дейности, развитие на ефективна лекарствена политика, на електронно здравеопазване, подобряване на условията за обучение и работа в системата на здравеопазването и провеждане на политика за финансова устойчивост на здравната система.