Здравето на българина е поставено на тезгяха не от вчера. Оказва се обаче, че поредният модел, представен от здравния министър Кирил Ананиев (третият за една година - в това число не влизат опитите за промяната му преди повече от десет години), поставя лечението ни отново в положението на стока.

Още по темата:

Вярно, в условията на пазарна икономика и реална конкуренция лечението и лекарствата не са фикция от соца, а реални финансови параметри в един твърде финансов сектор. И в това няма никакъв спор.

Българската здравноосигурителна система действително има нужда от промяна. Но въпросът е на каква цена. Защото е пределно ясно, че и сега българският гражданин не може да разчита на всички достижения на медицината, когато се разболее тежко. Причина за това не е некадърността на лекарите. Напротив, те са отлични специалисти, принудени да оцеляват в нелеки условия. Причината е в недостатъчното финансиране на системата – 38,2% от БВП, което прави 44,5 млрд. лева и да събере 43,9 млрд. лв. или 38% от БВП.

Само за сведение в Нидерландия, страна не особено голяма и с население 6,4 млн. души (към последното преброяване там през 2014 г.) за здравеопазване се отделят 9,9% от брутния вътрешен продукт. Там също работят множество здравноосигурителни фондове, хората са свободни да избират къде да си внасят парите, но са наясно какво лечение обезпечават техните пари.

В България ако здравеопазването излезе на свободния пазар, трудно ще успее да се справи. Причините са няколко.

Най-напред вноската е ниска, но българите са твърде бедни, за да могат да си позволят по-висока. Освен това работещите в страната, които плащат пълната вноска от 8 на сто, са едва 1,7 млн. души. Между 600 и 800 хил. варира бройката на хората без здравни осигуровки. Останалите се осигуряват от държавата, но с вноска не от 8, а от 6 процента. В тях попадат девет категории, сред които са държавните служители, затворниците, военните и учащите. Пита се кой фонд ще вземе за клиенти хора от тези сектори, защото средствата за тях са по-малко, което не означава, че са застраховани да се разболяват само от настинки и пубертетни пъпки.

Факт са и онкологично болните, както и хората, страдащи от редки заболявания. За тяхното лечение сега Националната здравноосигурителна каса плаща твърде много. И така трябва да бъде. Те имат право да бъдат лекувани. Кой обаче частен фонд би ги взел за клиенти с тяхното крехко здраве? А кой ще вземе пенсионера с букет от болести, за които влиза през няколко месеца в болница?

Пределно ясно е, че никой застраховател - а фондовете са точно такива, ще пожелае такива хора. Вярно, здравният министър Кирил Ананиев заяви, че те няма да имат право да отказват на клиенти. Как обаче ще бъде задължено едно юридическо лице, каквото се явява фондът, да прави едно или друго, да не гледа своя интерес, а чуждия? Ясно е, че вероятността това да се случи е близка до нулата.

Здравноосигурителната ни система има нужда от реформа. Твърде рисково обаче е с един замах да се разпилява обществен ресурс, както и да се залага здравето, дори живота на хората на карта. Не е ли по-рационално да се разиграят няколко варианта и да се избере най-приемливият, вместо да се избира от кошница само с една ябълка.


 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В омагьосания кръг на бюрокрацията

Източва ли се хазната от подозрителни болни и кое доведе до ситуации, в които потърпевш понякога се оказва наистина болният човек? Пет месеца се бави обезщетението за временна нетрудоспособност на жена с тежка форма на дискова херния.

Левчето - мерило за правата на клиента

Левче за бакшиш вече обиждало обслужващия персонал и на места дори се мръщели на подобни жестове. Като влезем в еврозоната, ще чакат цяло евро и, естествено, пак няма да са чак толкова доволни.

 

Седмичен мониtоринг (19 - 23 август)

Търсенето на сензации е стар журналистически прийом. Има обаче някои граници, които не бива да се прекрачват. Има и праг на търпимост и нетърпимост. Вероятно сте забелязали колко от „жесюитата“ във Фейсбук се възмутиха по повод на жестокото изнасилване и убийство на едно невинно дете. Мижав процент. Гражданското общество бъка от непукисти, на които не им пука за нашето дете, след като има толкова чужди, за които да страдат демонстративно и лицемерно.