Здрава Каменова: Зрителите осмислят театъра, сядайки с маска в залата

Здрава Каменова: Зрителите осмислят театъра, сядайки с маска в залата

  • Ситуацията с коронавируса роди театралния формат „Извънредно положение“
  • С Богдана Трифонова и Стефания Колева готвим спектакъл за любовта
  • Непрекъснато говорим с истински лекари покрай снимките на „Откраднат живот“, казва екранната д-р Атанасова
  • Искам да благодаря на Онзи горе за всичко, ако може да не ми взима нищо и никой, това е всичко, което искам за 2021 г

- Г-жо Каменова, „Извънредно положение“ беше сред първите театрални премиери след отпадането на строгите мерки през пролетта, а сега вече подготвяте ново представление, което да се появи догодина през февруари. Какво е то и има ли си вече име?

- Тъй като “Извънредно положение” извънредно топло се прие от публиката, всъщност продължаваме формата и сега ще разказваме отново абсурдно забавни истории, но този път на тема любов, любов от всякакъв калибър, между влюбени, между приятели, между деца и родители, стопани и домашни любимци.

- С кого подготвяте спектакъла за любовта и с кого ще го изпълните?

- С Богдана Трифонова и Светльо Томов пишем и драматизираме, и разработваме чуждите истории, които получаваме. А на сцената ще сме отново трио - аз, Богдана Трифонова и невероятната и любима наша Стефания Колева.

Снимка: Яне Голев

- Каква е тайната на вашето партньорство и приятелство с момичетата?

- Лекотата. Чувството за хумор, самоиронията, с която се отнасяме към еженевието, проблемите, дори към женските цупения помежду ни. Те обикновено преминават в бурен смях, свързва ни и усещането ни за театър, да разсмеем, понасълзим, споделим, стоплим, съпреживеем заедно с публиката ни нещо, което вълнува и нас.

- Любовната концепция свързана ли е с празника на влюбените и вие самата как се отнасяте към такъв празник?

- Любовта всеки ден се празнува, но за тези, които го забравят, не е лошо да им се напомни в един определен ден да кажат на някого, че е абсолютно вълшебно и единствен на света.

 - Ще събирате различни любовни истории. Хората обичат ли да разказват такива? А обичат ли да слушат за такива?

- Оооо, иска ли питане. Някои са доста пикантни и се разказват само в тесен кръг, а какво по-хубаво историята ти да я разкаже някой любим актьор като запази анонимността ти и да видиш как толкова хора ще реагират на нея и да успееш да ги развълнуваш, защото в този спетакъл няма да вълнуваме само ние на сцената, ще вълнувате и вие през вашите споделени истории.

- Вие самата ще включите ли своя любовна история в спектакъла?

- Иначе не би било честно. Моята първа любовна история, която вече е написана, е история свързана с моята прабаба...и ми е много любима и доста забавна.

- В момента в театъра публиката е с маски и е редуцирана до 30 % от общия капацитет на залата. Какво е усещането за един актьор да играе в такава обстановка?

- Благодарност е думата, която описва чувството. Благодарност за това, че имаме нужда едни от други, това ми казват хората, сядайки в салон в тази ситуация. А аз искам да им кажа – „Прекрасни Сте!“, сядайки с маската си в залата осмисляте театъра изобщо.  

- Вие самата как прекарахте тези дни на извънредно положение и как се справихте с всичко ново и неизвестно досега?

- Минах през доста спектри на емоциите. Имах период без работа, в който доста се притеснявах за оцеляването, после дойде доста активен период, в който се появиха доста възможности и нови проекти, само защото не спрях да работя дори без да знам какво ще ми донесе това и дали ще има смисъл. Не трябва да се спира... това винаги има смисъл и да, в крайна сметка, ситуацията роди този прекрасен театрален формат „Извънредно положение“. 

С Богдана Трифонова в спектакъла „Апетит“.

- Какво мислите за актуалните противоепидемични мерки, наложени от Министерството на здравеопазването?

- Мисля, че са необходими. Създават ми дисомфорт, променят начина ми на живот, но не роптая срещу тях. Ще мине това време... ще си спомняме за него и ще си казваме, че то ни е научило на нещо, нас и децата ни. Трябва да ни научи, че другият е важен, че сме свързани, че сме отговорни за общата ни съдба.

- Вие сте написала близо 25 пиеси. Откъде черпите вдъхновение?

- От всичко прочетено, видяно, преживяно, от дочут разговор между непознати, от разказ на приятел, от разходка по непозната уличка в непознат град, от мириса на трева високо в планината, от любопитството ми към всичко.  

- Майка сте на две деца, пишете пиеси и сценарии, снимате се, играете на сцената. Как успявате да съчетавате всички тези свои задължения?

- Децата вдъхновяват сюжетите на сценариите и пиесите. На сцената се зареждам и почивам, всичко е тотално синхронизирано и без нищо от това не мога, от нищо не се отказвам.

- Ако попаднете на самотен остров как ще се чувствате и кои са трите неща, без които няма да се справите там?

- Без децата, без мъжа до мен, без театър... Недейте, не ме пращайте там!

Здрава с любимия Светльо, нейните и неговите деца и кучето.

- Каква майка е Здрава Каменова?

- Поитайте децата ми.

- Вие се въплътихте в ролята на д-р Атанасова в сериала „Откраднат живот“. Как мислите, лесно ли е да си лекар в днешно време?

- Контактът с лекарите покрай писането на сериала продължава, те са много уморени, различни са, страшно респектирана съм от тях, и ме боли когато чувам някой да си поволява да коментира негативно работата им. Обикновено това са хора, които изобщо не я познават, хора, които не са виждали как изглежда лекар, загубил пациент, и обикновено точно критикуващите са от онзи тип хора, които искат, но не дават. 

В "Откраднат живот". Снимка: Красена Ангелова

- Има ли роля, която искате да изпълните някой ден?

- О, винаги ще има, още не е написана, още не е измислена, но е там и ме чака.

- Имате ли вече план как ще прекарате коледно-новогодишните празници?

- Изобщо не, в тази ситуация, се оставям да бъда изненадана, изненади не липсват, този път нека са само приятни

- Какво си пожелавате за новата 2021 година?

- Само ще благодаря на Онзи горе за всичко, ако може да не ми взима нищо и никой, това е  всичко. Толкова му е сложна работата на Него, че няма какво да го тормозя с неща за добавяне, смятам да се постарая и каквото искам да го постигна.  

 

Това е тя:

-Родена е на 26 юни 1979 г. в София. 

-Учи в столичното 32 СОУ „Свети Климент Охридски“.

-През 2002 година завършва  НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“ при проф. Румен Рачев.

-През 2004 г. печели наградата „Икар“ за ролята си в „Карлсон и дребосъчето“.

-През 2019 г. е номинирана за наградата „Икар“ в категория „най-добра актриса“ за ролята ѝ в „Дом за овце и сънища“.

-Занимава се с озвучаване на реклами, филми и сериали от края на 90-те години.

-Съсценарист на сериала „Откраднат живот“, позната и като д-р Атанасова.

-Преди месец с Богдана Трифонова започват работа с Projector Plus и сформират нов театрален отряд – „Сценична треска“.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ