0

А ко искаме да спасим растенията от мана, то трябва лехите, които ще направим в градината да са ориентирани в посока север юг, а не изток запад.

Ако искаме да спасим растенията от мана, то трябва лехите, които ще направим в градината да са ориентирани в посока север юг, а не изток запад.

Този съвет дава Тихомир Трайков, потомък на български градинар в Чехия, който има градина в Полски Тръмбеш. Тихомир Трайков, за който Телеграф многократно писа, доказа, че с градина на площ от 1 дка, може да изхранва семейството си и спечели половин милион последователни в социалните мрежи със съветите, които дава за екологично отглеждане на растения. Каква е неговата тайна?

Старите знания

Той отглежда здрави зеленчуци, защото следва съветите и опита на дядо си, които не винаги се приемат от агрономите, но така или иначе техниките, които прилага дават отличен резултат. Един от тях, и може би с първостепенна важност е как да ориентираме лехите особено за картофовите растения, към които спадат домати, пипер, патладжан. Според Тихомир,

те трябва да са север-юг защото, така те се защитават от слънцето, според неговия дядо.

Сваряват

По този начин засадени едното растения пази другото от жегите и така те не се „сваряват“ от жегите.

Всъщност се маносват именно тези растения, които са се „сварили“. Според Тихомир това състояние отслабва имунитета на растението и отваря вратите за нападение от гъбички, бактерии. Обяснението, е че всички твари просто искат да ядат вече „сварено“ растение.


Тайната

Така Тихомир разкри една от най-важните тайни за отглеждане на здрава градина. А тя е да отглеждаш здрави растения, за да не се нуждаеш от препарати и третирания, които пък ще ги направят още по-болни. В крайна сметка, какво да направи един начинаещ хоби градинар, за да си отглежда зеленчуци.

Основно изискване е да реши какви зеленчуци иска да отглежда и върху каква площ. Най-добре е те да не са много на брой, а сортовете да са такива, че да не изискват много грижи, според Тихомир. За да сте сигурни, че сортът домати или пипер ще стане, най-добре помелете или си купете семена, които отглеждат вашите съседи, по-възрастни жени. Защото един сорт е подходящ за София, друг за Северна България и т.н.

 

Сеитбооборот

На второ място, за да не се лутате най-добре е да се направи план. Кога какво ще се сади, и къде какво. На първо място, за да се спази принципа на харесването и отблъскването между растенията. На второ място, за да се спази още същата или следващата година принципа на сеитбооборота. Защото ако не се сменят площите на зеленчуците, вероятността следващата година те да бъдат нападнати от болести е почти сто процентова.

Например ако отглеждаме домати на едно и също място няколко поредни години, почвата ще обеднее на хранителни вещества от една страна, от друга тя ще се зарази. Следващата година дори и да засадим или насеем здрави растения, ги обричаме на зараза.

Ако пък на мястото на доматите, засадим фасул, то тогава фасулът ще използва хранителните вещества, които са оставили доматите. Също така той няма да се зарази, тъй като неговите вредители са различни от тези на доматите. От друга страна след година, вредителите ще се преместят и ако по-късно върнем доматите на същата площ, можем да бъде спокойни, че сме им подсигурил здрава почва и храна, която фасулът е остави за тях.

Добрата коприва

Ако почвата е бедна, задължително трябва да се помисли за подхранването й. Разбира се угнила птича тор е най-доброто нещо. Ако обаче няма откъде да се снабдим с такава, можем да си направим сами с коприва. Точно сега е времето на зелената бодливка. Набираме коприва и я оставяме в бидон с вода или две или три кофи. След около десетина дни можем да полеем с канче всяко едно растение, което сме засадили. Копривата пази от болести и подхранва растението и го прави здраво и устойчиво. Тихомир Трайков съветва също така към копривата да добавим и невен, ако е започнал да цъфти. Използват се и цвета и стеблата. С получените смеси могат да се полеят и овошки. Трябва да се знае, че черешите имат особена слабост към невена.

Царевица и тикви

Как да си организираме градинката. Ако искаме да имаме богата градина и растения, които се хранят едно друго, е добре да отглеждаме царевица или сорго, с фасул и тикви. Сега е моментът да се пуснат семената на царевицата и соргото. По-късно през май до тях да се пуснат семената на фасула, който ще използва царевицата и соргото да се увива около него. Те взаимно ще се хранят. Наблизо могат да се засадят тикви, пак през май. Техните листа ще пречат на плевелите и ще пазят необходимата влага за царевицата и фасула. Тиквите също са много подходящи за места, където все още не знаете какво да засадите, и вместо да тревясва място, просто го заседете с тикви. Така хем ще имате плод, хем няма да имате трева.

Краставици

Май е най-активният за сеитба или садене на разсади навън. Тогава можете да пуснете семената на пипер, домати, тиквички навън, особено ако не искате да много да поливате. Това, което е важно, е , че краставиците и доматите не се обичат много, затова между тях можете да засадите патладжан. Той е неутрално растение и се разбира с всички. Пак до тях можете да сложите и тиквички. Тогава може да дойде редът на краставиците. След тях отново патладжан, като неутрален или праз. И тогава да разположите лехите с пипер. Ако искате да отглеждате и лютив пипер, е добре между сладките сортове и лехата с лютиви да заложите дурга култура, така че да не се опрашват и да подлютите цялата градина.

Босилек, магданоз и маточина

Много важни подправките, които ще отглеждате в градината. Не само заради кулинарните им качества, а и защото всяка една от тях си има своето предназначение по отношение на защита от вредители. Така например опитът е показал, че пиперът обожава босилек. Доматите също го харесват, но доматите обичат магданоз и маточина. Според Лидия, която е консултант на щанд на Женския пазар в София чубрицата и босилекът пазят от белокрилка. Важно е също така да не хвърляте семена на копър сред пипера. Той се харесва с краставици, чесън и лук. Без девесил и хрян градината ви е няма да е градина.

Невен

Отлично решение ще е ако разхвърляте невен из градината обособено сред лехите с пипер и домати. Растенията се харесват взаимно, а невенът ги пази от различни вредители.

Пиперът също така обича джоджен. Срещу вредители е добре да си отглеждате няколко стръка тютюн, както и пелин.

 

 

Оранжерия в бутилка


Най- лесно е да отгледаш ранни домати без оранжерия, като използваш десетлитрова пластмасова бутилка, разказва Митко. Отрязваш и дъното, премахваш капачката и я поставяш върху стръкчето разсад с домати. Така ще го спасиш от априлския студ, а в същото време ще го защитиш от дъждовете и градовете. Според Митко още през юни можеш да береш домати, ако сортът е ранен. В някакъв момент обаче се налага миниоранжерията да се премахне, защото доматът има нужда от пространство, но това става, когато критичните периоди са преминали.