Завърши обвързващият пазарен тест за LNG терминала край Александруполис

Завърши обвързващият пазарен тест за LNG терминала край Александруполис

Обвързващата фаза на пазарния тест за резервирането на капацитет в плаващия терминал за втечнен природен газ край Александруполис приключи успешно, съобщиха от гръцката компания "Газтрейд", която разработва проекта.

Гръцки и международни компании за природен газ, както и крайни потребители, са потвърдили интереса си към резервацията на капацитет в терминала. Общият дългосрочен профил на обвързващите оферти е за период до 15 години и достига 2,6 млрд. куб. метра годишно. Втечненият природен газ в LNG терминала ще бъде регазифициран и доставян до пазарите на Гърция и Югоизточна Европа чрез гръцката национална газопреносна система, допълват от "Газтрейд".

По-рано тази година "Газтрейд" даде началото на втората фаза на пазарния тест за запълване на капацитета на LNG терминала. Този етап от процедурата, обявен на 10 януари, изискваше от участниците да подадат обвързващи оферти.

Проектът има за цел да осигури нов път за доставка на газ за пазарите в Югоизточна Европа и ще предложи на региона сигурност на доставките, диверсификация на газовите пътища и източници, гъвкавост на цените и засилена конкуренция. Той ще задоволи нарастващото търсене на газ в региона в средносрочен и дългосрочен план, ще осигури регионален достъп до LNG и ще подпомогне достъпа до газ и навлизането на пазара, добавиха от "Газтрейд".

За България, Румъния, Сърбия и други пазари в Югоизточна Европа проектът ще пренася природен газ по интерконектора Гърция-България (IGB), който е в процес на изграждане, както и чрез други съществуващи или планирани газопроводи в региона, се посочва в съобщението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.