Завишиха до 65% рециклиране на битовите отпадъци до 2035 г.

Завишиха до 65% рециклиране на битовите отпадъци до 2035 г.

Повторна употреба и рециклиране на битовите отпадъци е завишена до 65% през 2035 г., за да се извлекат съществени екологични, икономически и социални ползи и да се ускори преходът към кръгова икономика. Това приеха депутатите на първо четене с промени в Закона за управление на отпадъците.

С цел допълнително стимулиране на прехода към кръгова икономика се въвежда цел за намаляване до 10% на депонираните битови отпадъци до 2035 г., която може да бъде отложена с 5 години, при положение, че държавата е постигнала намаление до 25 на сто.

Въвеждат се определения за редица думи и изрази, за да се внесе яснота относно обхвата на дейностите с отпадъците.

Също така се въвежда определение за „схема за разширена отговорност на производителя“, за да се изясни, че става въпрос за набор от мерки, с които производителите се задължават да поемат финансова или финансова и организационна отговорност за управление на отпадъците като етап от жизнения цикъл на продукта. Поставят се изисквания за ясно определяне на ролите на отделните заинтересовани страни, ефективността на разходите, определяне на вноските, които производителите заплащат, изисквания за прозрачност, както и системи за отчитане и ефективен контрол на дейността на схемите.

В допълнение в законопроекта са предложени редакции на действащия закон, с които се поставя законовата основа за въвеждане на разширена отговорност за текстилни продукти, като начин за изпълнение на изискването за разделно събиране на отпадъци от текстил.

Общините ще бъдат длъжни да събират разделно текстилни отпадъци и обувки, освен хартия, метал, стъкло и пластмаса, предвиждат промените.  А биоразградимите отпадъци общините ще трябва да ги разделят и рециклират при източника или да се събират разделно и да не се смесват с други видове отпадъци. Промените са свързани именно с изпълнение на евродирективата, заради която законодателно се завишава целта за подготовка за повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци у нас до 65 %.

Екоминистърът Емил Димитров благодари на подкрепилите депутати законопроекта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.