0

П реди дни се навършиха 50 години от смъртта на Габриел - Коко - Шанел. Половин век обаче идеите й все още живеят и се отразяват на актуалните модни тенденции. Пионер в модата, Коко е единственият представител на индустрията, намерила място в класацията на сп. Time за най-влиятелните личности на ХХ век.

Преди дни се навършиха 50 години от смъртта на Габриел - Коко - Шанел. Половин век обаче идеите й все още живеят и се отразяват на актуалните модни тенденции. Пионер в модата, Коко е единственият представител на индустрията, намерила място в класацията на сп. Time за най-влиятелните личности на ХХ век.

Да се върнем още назад. Коко Шанел е родена на 19 август 1883 г. в Сомюр, малко градче в долината на река Лоара. Има две сестри и двама братя. Майка й умира от туберкулоза, когато тя е на 12, а баща й изоставя децата. Поради това се озовава

 в приют за сираци в католически манастир

Именно там Коко се научава да шие. На 18-годишна възраст Коко напуска манастира и започва работа в местна шивашка работилница. В свободното си време пее в кабаре, а най-често залага на песента Ko Ko Ri Ko, поради което получава прякора си. Интересен факт е, че Шанел се е срамувала от миналото си и често си е измисляла различни истории относно това защо е заминал баща й и къде е живяла след това.

По време на едно участие в кабарето я забелязва милионерът Етиен Балсан и двамата започнат връзка, което подсигурява на Шанел лукс. По това време тя започва да изработва и декорира шапки, което скоро от хоби се превръща в професия и се мести в Париж. През 1913 г. отваря първия си магазин, в който продава богат асортимент от палта и модерни шлифери, но бизнесът й там не просъществува дълго. В периода преди ПСВ  Шанел среща Артър „Бой“ Капел, който доскоро е бил най-добрият приятел на Етиен Балсан. С негова подкрепа Коко се сдобива със сграда и финансови средства, за да открие втория си магазин в област Бретан. Известни

 френски актриси носят нейни шапки

което й помага да изгради име в света на модата. Скоро Коко представя първата си дамска спортна колекция в бутика си в Дювил, където по време на започналата война са се преместили голям брой парижанки.

Десетилетие по-късно Коко споделя пред сп. Harper’s Bazaar, че „изчистеният и семпъл дизайн е ключът към истинската елегантност“. Това тя се стреми да покаже в колекциите си. „Дадох на жените чувството за свобода, върнах им техните тела... Тела, които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки заради приумиците на някои дизайнери“, заявява моделиерката.

Създателката на малката черна рокля освобождава жените от тиранията на викторианските корсети, като за целта заимства либералността от мъжките гардероби.

Освен това Шанел дава нов живот на материи като жарсе, които преди това са били смятани за дрехи за бедни хора. Прочутото сако на дизайнерката, превърнало се в икона, е запазена нейна марка  заедно с ръчно изработените шевове, тежките метални копчета и металната верига в основата. Всички тези елементи са не само част от декорацията, но и служат като тежести, които му придават и запазват нужната форма.

През 1939 г. Шанел

затваря бутиците си заради Втората световна война

 Тя вярва, че не е време за мода, и се премества да живее в парижкия хотел „Риц“, който остава неин дом до края на живота й. Шанел живее там и по време на окупацията от нацистите и често бива критикувана за връзките си с тях и по-специално с германския офицер и шпионин Ханс Гюнтер фон Динклаге. След края на войната е обвинена в колаборационизъм и е арестувана. През 1944 г. по съвет на Чърчил е освободена, но при условие, че ще напусне Франция. Налага се Шанел да замине за Швейцария.

Дизайнерката се завръща на модната сцена през 1954 г. Тя е посрещната студено от френската публика, но американците я боготворят. През 50-те и 60-те години Шанел сътрудничи на различни холивудски студия и облича звезди като Одри Хепбърн и Лиз Тейлър.

Шанел е и първата дизайнерка, която

предлага парфюм със своето име

- легендарният Chanel №5.

На 87-годишна възраст тя продължава да работи неуморно до последния си дъх. Умира на 10 януари 1971 г., а според служителите й го е предусещала, тъй като в сетните си дни се е опитвала да завърши всичко започнато. Няколко хиляди души се събират пред църквата "Света Мария Магдалена" в Париж за поклонението й.

По-късно щафетата в лейбъла на Шанел поема друг легендарен дизайнер - Карл Лагерфелд.