Заверяват ни документи с апостил за 8 часа

Заверяват ни документи с апостил за 8 часа

Заверката на документи с „апостил" вече ще се прави в срок до осем работни часа. Ако обективни обстоятелства налагат по-дълъг срок за издаване, то той ще бъде до 2 работни дни. Новите облекчения бяха одобрени днес от МС, който прие допълнения в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи.

След извършена проверка по метода „таен клиент" е установено, че при предоставянето на услугата „Издаване на удостоверение APOSTILLE" областните администрации определят различни срокове. За да се избегнат подобни практики, сроковете за предоставяне на услугата се уеднаквяват за областните администрации.

За външно министерство, прависъдното и Националния център за информация и документация сроковете пък сроковете се съкращават. Досега сроковете за издаване на услугата варираха от 3 до 30 дни.

За 2019 г. повече от 20 000 заверки с апостил на документи на местните, власти, които до началото на 2019 г. се извършваха във външно министерство, са били осъществени от областните администрации.

По този начин за потребителите на услугата се намаляват транспортните и времеви разходи, доколкото вече не се налага заявяването й и получаването й само в София. Приетите мерки са в изпълнение на правителствения приоритет за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.