Затворник поиска 250 бона заради парафин в члена си

Затворник поиска 250 бона заради парафин в члена си

250 000 лв. поиска от прокуратурата обитател на старозагорския затвор, който се ожали, че не му осигурили адекватно лечение на половия орган, в който имало инжектиран течен парафин.

Исковата молба е постъпила в старозагорския окръжен съд. В нея изтърпяващият присъда, наложена му за престъпление на територията на Холандия, се жали, че магистратите са представили документ с невярно съдържание за наличие на специализирано медицинско заведение към затвора, където да се лекува от болките и страданията си.

„След постъпване на ищеца в  затвора в гр.Стара Загора му било отказано оперативно лечение, наложило се да търси лекарска помощ извън затвора, и това довело до влошаване на общото му здравословно състояние и търпенето на болки и страдания, както и нарушения в съня и хормонален дисбаланс“, се чете в решението на съда от 28 ноември. Пак там се казва, че „пред компетентният решаващ съд в Холандия е бил представен и друг документ с невярно съдържание, издаден от прокурор при Районна прокуратура  - Стара Загора, удостоверяващ, че условията в затвора отговарят на изискванията на ЕКПЧОС, а на място се оказало, че условията в затвора, при които Н.М.Л. ще бъде задържан нарушават основните човешки права, гарантирани в чл.3 на ЕКПЧОС.“

В хода на съдебното заседание става ясно, че пандизчията е бил прегледан на 7 декември м.г. от специалист в частна болница, който го насочил към оперативно отстраняване на чуждите частици, които са били инжектирани при неустановени условия и неизвестно кога и къде. Съдът е категоричен, че няма доказателства за виновност на прокуратурата както и че не са представени документи с невярно съдържание за условията в пандиза, както и че при постъпване в килията не е имало насрочено лечение.

Жалващият се ще трябва да заплати 100 лв. за направените разходи за юрисконсултско  възнаграждение, той обаче може да обжалва решението пред апелативния съд в Пловдив.

Подобни жалби с искания за огромни суми постъпват редовно от затвора в Града на липите, най-често те са от килии, където са настанени осъдени на доживотни присъди без право на замяна. Само преди броени дни изтърпяващият 14 години за убийство Петър Желязков от Хасково поиска 1 млн лв за нанесени му морални и материални вреди, а след отказа настоя за отвод на всички местни съдии заради тяхната „предубеденост“.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.