В работилница към затвора в Стара Загора е била направена фигурата на орела с разперени криле и писмо в човката, която украсява  вече 67 години сградата на централната поща в Града на липите и която е станала култов ориентир за срещи на влюбените.

Малцина в Стара Загора обаче знаят защо точно царствената птица е била избрана за украса на сградата, проектирана някога от арх. Христо Атанасов и построена за по-малко от две години с пари от бюджета на някогашното царство България.

Оказва се, че изборът на символа е бил в резултат на много и ожесточени спорове, повечето настоявали там да има пощенски гълъб, разказва преживе арх. Христо Димов, но в крайна сметка станало ясно, че за да бъде видима фигурата му , покачена на 7-метрова колона тя трябва да бъде неестествено увеличена и ще изглежда гротескно.

Тогава се спрели на орела, макар той да не е сред символите на пощенските услуги. Взето било решение да има дори два орела, а с художественото изпълнение бил ангажиран току що завършилият художествената академия и бъдещ неин зам.ректор и декан на факултета по приложни изкуства проф. Драган Лозенски.

Едва 21-годишният ваятел нарисувал фигурите /близки до тези, които украсяват от 1891 г. столичния Орлов мост/ и дори сключил договор, по силата на който трябвало да му бъдат заплатени 13 000 тогавашни лева.Превозът и самият монтаж било ангажимент на държавата. Договорът е от октомври 1931-а, но не след дълго настъпила промяна, като сумата била намалена, а орелът трябвало да бъде самотен, уточнява малко преди да почине през 1999 година проф. Лозенски, четем в изследване по темата на проф. д-р Светла Димитрова, дълго време директор на старозагорския музей, а сега ръководител на ЕМО „Етъра“ край Габрово.

Според художника Димитър Караджов /1907-2000 г./ изпълнението на орела е било дело на майстори от затвора, те използвали специална скулптурна смес. По него време той е бил учител в Стара Загора и се познавал с Лозенски от времето на студентството в академията.

Заедно с монтажа на орела бил поставен и часовниковия механизъм на върха на специално проектираната кула.

Отброяващият времето механизъм е бил доставен  Германия, а четирите циферблата и бронзовата камбана са направени в софийската фабрика „Гномон – Георги Хаджиниколов“, чийто собственик е поддържал колекцията царски часовници, разказват летописците.През десетилетията е имало и гласове, настояващи за махането на орела под претекст че бил символ на монархията, но така и никой не се решил да посегне към творбата на Драган Лозенски.

За сметка на това часовникът е бил ремонтиран многократно, дори се наложило отливане на нова камбана, защото старата се спукала. Сред серия от поправки от няколко седмици механизмът му отново е спрял и общинарите търсят специалист, който да го излекува от хроничното заболяване.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лекарски екипи преглеждат безплатно в ромски махали

Пет мобилни лекарски кабинета са предоставени безвъзмездно на област Сливен, съобщи директорът на регионалната здравна инспекция д-р Петя Балулова. Това е станало с нарочна заповед на здравния министър.

Пиян до козирката отнесе Мерцедес на светофар

Пиян до козирката шофьор пропусна да намали скоростта и караният от него Мерцедес буквално отнесе автомобил със същата марка, но далеч по-нов модел, който бил спрял на светещ в червено светофар недалеко от центъра на Стара Загора.

Галерия притежава 1500 графики, представи 30 автори

Изложба на 41 графики, дело на 30 автори от втората половина на миналия ХХ век и първото десетилетие на ХХІ в. представи старозагорската художествена галерия. Инициативата е на д-р Катя Тинева-Гюрковска, уредник на графичния отдел, който притежава над 1500 работи на над две стотици майстори на перото и молива.