Заради ремонт къщата-музей “Константин Величков“ в Пазарджик ще бъде затворена от 20 август до 31 декември т.г., информираха от Регионалния исторически музей в града.

Местната институция отговаря за поддържането и стопанисването на родното място на именития ни сънародник.Проектът за укрепване, консервация и реставрация на къща музей „Константин Величков“  е изготвен от архитекти, конструктори и реставратори. Той е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и се финансира от бюджета на Министерство на културата.

Целта на проекта „Консервация, реставрация и реконструкция на компрометирани  дървени носещи елементи на къща музей „Константин Величков“, ограда и обслужваща сграда” е отстраняване на деформираните конструктивни елементи, които застрашават конструктивната цялост на сградата, както и предприемане на мерки срещу намаляване на високата влажност в помещенията.

В проектната документация са засегнати също и оградните зидове, които са с нарушена носимоспособност. С реализацията на проекта община Пазарджик и Регионален исторически музей – Пазарджик  имат за цел опазване и съхраняване за бъдещите поколения на къща музей „Константин Величков“ - архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

По темата: Ремонти
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Благотворителен риболовен турнир ще събира пари за болен младеж

Благотворителен риболовен турнир в подкрепа на 18-годишния Георги Арнаудов от Пазарджик, който страда от онкологично заболяване, ще се проведе на 20 октомври на микроязовира край село Церово. Това съобщи една от организаторките Елена Чочкова. 

Учители връщат деца в школата след слуха за отнемане

Учители от прогимназия „ Св. св. Кирил и Методий“ в Пазарджик са ходили по домовете на деца в ромския квартал “Изток“, за да обясняват на родителите им, че няма нищо вярно в слуха за отнемане на отрочетата им.