Затворете вратите  към нещастието

Затворете вратите към нещастието

Футболна врата затиснала дете на 3 години в Асеновград. Вратата ми е поне набор, ако не е и по-стара, слагана вероятно още през 60-те години на миналия век. Признавам в потока от новини случката ми убегна.

Пропуснах я като déjà-vu, нещо, което многократно се случвало, случва се и ако оставим нещата на самотек – ще се случва и занапред.

2014 година, Варна. Футболна врата на занемарено игрище се стовари върху момче на 6 години. Година по-късно в Разлог греда се стовари върху 16-годишен ученик при обръщане на футболна врата. 12-годишно момче умря след инцидент на стадиона в тетевенското село Градежница при преместване на необезопасена футболна врата на игрището в селото. Годината е 2017. Теренът бил неизползваем повече от 2 години, кметът на селото е знаел за лошото му състояние. През 2019 година в Пазарджик тежка метална врата в спортното училище удари 5-годишно дете, счупи му главата и ключицата. Това е бегъл преглед на инциденти само с един вид спортно съоръжение, без да сме си поставяли за цел изчерпателна статистика. Тежка гума от камион или трактор затиснала 8-годишно момче във великотърновския парк „Дружба“ през 2019 на официална площадка за стрийт фитнес.

Чета някъде, че тогава заместник-кметът на Велико Търново не бил скрил възмущението си от… липсата на отговорност от страна на родителите. Да, бе! Идиоти! Пускат си децата да играят в парка. Не знам в уплахата си „идиотите“ не са се сетили да заведат едно дело на общината, а контролните органи да проверят дали всички изисквания за безопасност в района на площадката са били изпълнени, така че да няма и минимален шанс за нещастие.

Та. За това е този коментар. За вратите. Не само футболните. По паркове, училища, стадиони и детски площадки зеят опасни врати. Врати към белята, врати към нещастието. Градове и села, дворове на градини и ясли са пълни с потенциално опасни съоръжения, за които местните власти, ръководствата на учебни заведения и контролните органи се сещат само и единствено, когато при тях цъфнат репортери заради поредния инцидент. Тръгват проверки, установява се, че Х съоръжения в Н-ския гарнизон са негодни, но всичко свършва с констатацията. Ако към регламентираните, но опасни съоръжения добавим изоставени строежи, необезопасени шахти, кабели и водоеми – зейналите врати към нещастието стават безброй. Затворете ги. Затворете ги постепенно всички, каквито и пари да ни струва това, защото детският живот цена няма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.