Затвор за адвокатка и щерка ѝ за имотни измами

Затвор за адвокатка и щерка ѝ за имотни измами

Четирима обвинени от Специализираната прокуратура през март 2020 г. за участие в организирана престъпна група за измами на територията на област Враца са преведени в места за лишаване от свобода, след като Специализиран наказателен съд одобри наложените им наказания.

Румяна Тодорова - адвокат от Адвокатска колегия - Враца, и дъщеря й Деница Тодорова са осъдени съответно на 2 години и 6 месеца и 2 години и 10 месеца „Лишаване от свобода“. Освен за участие в организираната престъпна група, двете са признати за виновни за това, че заедно с други лица - Ивайло Иванов и Иван Тодоров, с цел да набавят за себе си и за тях имотна облага, обещавали на хора от региона да съдействат за решаване на различни казуси - узаконяване на постройки, настаняване на възрастни хора в домове за стари хора, закупуване на общинско жилище, уреждане на студентски изпити и дипломи и други.

За „услугите“ групата получавала суми между 600 и 3500 лв. По искане на прокуратурата неправомерно събраните средства са обезпечени и предстои да бъдат възстановени на пострадалите лица.

Най-високо наказание от 2 г. и 11 м. „Лишаване от свобода“ е наложено на Ивайло Иванов. Същият е признат за виновен за още пет деяния. В хода на действията по разследването е установено, че на различни адреси той държал картечен пистолет „Скорпион“ със заличени номера и голямо количество патрони с различен калибър.

В складово помещение в бивш стопански двор във Враца е държал и самоделно взривно устройство - пресовка от 400 гр. тротил с електродетонатор, захранваща батерия, антена за дистанционно взривяване и магнит за прикрепване.

В апартамент във Враца Иванов е държал множество печати за съставяне на неистински документи - на кметството на община Враца, на съдилища, прокуратури, нотариуси, служби по вписвания, множество търговски дружества от региона.

Признат е за виновен и за приготовление за изготвяне на неистински парични знаци, както и за държане на наркотични вещества с цел разпространението им - кокаин и коноп.

Две години и три месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален строг режим е получил и Иван Тодоров, друг от участниците в престъпната група. Същият ще изтърпи 3 години и 3 месеца, след като съдът приведе в изпълнение и негова предишна условна присъда за измама от 1 г. „Лишаване от свобода“.

Присъдите на участниците в престъпната група влязоха в сила, след като и четиримата признаха вината си, отказаха се от разглеждане на делото по общия ред и постигнаха споразумения с прокуратурата, които Специализираният наказателен съд одобри.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.