Затварят кухнята, доставяла развалена храна в столични болници

Затварят кухнята, доставяла развалена храна в столични болници

След проверка на БАБХ затварят кухнята, доставяла развалена храна за пациентите в няколко столични болници. Тя преустановява работа от днес, докато не отстрани всички несъответствия и не докаже, че е създала условията и организация да произвежда безопасни храни, това обясни пред Нова Бистра Иванова, началник сектор ОДБХ в БАБХ.

В кухнята, която доставя храна на „Пирогов”, „Шейново“ и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, са открити много нарушения. „Основно е изключително лоша хигиена на помещението и технологичното оборудване, технологичен безпорядък, разпилени храни, непочистени зеленчуци, смесване и неспазване на поточност на процесите като чували със зеленчуци в работното помещение”, обясни Иванова.

Намерени са ограничено количество пакетирани храни, които са с изтекъл срок на годност -няколко пакета грухана пшеница със срок до края на 2019 г. „Недопустимо е да се предлагат такива храни на пазара”

Нередности имало и във системата, с която фирмите, приготвящи храни, трябва да докажат тяхната безопасност. „Не са предоставени достатъчно записи и документи, които да гарантират, че тази система се изпълнява”, каза Иванова. Така по време на вчерашната проверка е имало приготвени храни, но не и достатъчно записи, с които да се докажат произхода ѝ. Система също трябва да бъде регулирана преди кухнята отново да получи разрешение да работи.

Началникът в БАБХ обясни, че храната за краен потребител, каквито са пациентите в болниците, може да не бъде опакована, но все пак трябва да има информация какво съдържа „Трябва да има информация за алергените и съпровождащия документ да гарантира годността и безопасността на продукта.”, обясни Иванова. Тя уточни, че болничните заведения сами трябва да се разбирали с фирмата как да бъдат приготвени храните спрямо диетите на техните пациенти.

На фирмата са правени планови проверки, но не е имало нарушения.

Предстои от БАБХ да изискат списъка с всички заведения, за които фирмата е доставяла храна, и те също да бъдат проверени. Ще се потърси и мнението на съседни обекти, уточни Иванова.

Същата фирма ще продължи да доставя храна за „Пирогов” поне още месец.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.