Извънредно от МС: Затварят магазини при струпване на хора на касата (ОБНОВЕНА)

Извънредно от МС: Затварят магазини при струпване на хора на касата (ОБНОВЕНА)

Увеличават с 6 месеца валидността на изтичащите лични карти, решенията за ТЕЛК - до май

Големите вериги магазини, сред които за техника или строителни, ще бъдат затваряни веднага, ако по касите има струпване на хора. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на извънредна среща в МС за допълнителните мерки покрай коронавируса.

Наред с това МС  и премиерът Бойко Борисов излизат със заповед с още 4 мерки.

С шест месеца се удължава срока за издаване на лични карти, които предстоят да бъдат сменяни, разясни Борисов.

За това обаче ще са нужни законодателни промени, поясни след това пък МВР-шефът Младен Маринов, като увери, че така де факто се удължава тяхната валидиност.  Маринов дори даде пример - ако днес изтича лична карта или паспорт, то тя ще важи за още 6 месеца. Това ще се отнася и за онези българи, които са в чужбина, а техните изтичащи документи ще се признават и от граничните власти на другите държави.

До края на май се увеличава срокът за регистрация на колите с газови уредби.

Лекарските

протоколи за скъпите лекарства ще се увеличват с 12 мсеца.

Решенията на ТЕЛК пък ще важат до края на май.

Борисов и правителството излязоха и с препоръки към местните власти и кметовете. Той ги посъветва да внимават с пазарите, а пазаруването да се прави при ред, тъй като все пак имало хора, които си закупували стоки от там.

От днес всеки може

да се обажда на спешния телефон 112 и да иска разяснения

за заповедта на задравния министър и ограничителните мерки, разясни премиерът. Здравният министър Кирил Ананиев и вътрешният министър Младен Маринов още днес ще посетят колцентъра на 112. Там щяло да има 4 души от МЗ, които ще отговарят на телефоните, за да се дават максимално бързо разяснения. Причината се оказа объркването които търговски обекти могат да работят и кои не.

Борисов се обърна и към собствениците на вериги, че трябва да спазват изиксванията за дезинфекция и да осигурят ред да не се струпват хора пред касите. В противен случай РЗИ и МВР ще ги затварят веднага принудително.

Премиерът още веднъж обясни, че целта е да предпази здравето на хората. Ресторанти и вериги за бързо хранене няма да са отворени за посетители, но ще могат да осъществяват доставки по домовете, или ако човек дойде да си купи храна за вкъщи.

Борисов поясни, че не е проблем със семейството да се излезе на чист въздух, но предупреди да не се струпват много хора на едно място. Известно време да не правим и ремонти.

Икономическа полиция, с ГДБОП, прокуратура и МВР пък ще следят за спекулация на цените. Във всеки един момент с финансовия министър Владислав Горанов пък ако се налага

може да въведат таван на пределните цени, ако има спекулация на цените.

След това Маринов разясни, че се наблюдава увеличение на цените,  но там където се установи спекулация, икономическа полиция и данъчните ще правят цялостна резивия.

По думите на Борисов НС е в готовност, ако се налага приемането на законодателни промени. В тази връзка той поясни, че е дал на юристите да мислят дали заповедта на МЗ и мерките в нея да не се запишат в специален закон само за коронавируса.

Премиерът пък заяви, че МВР и прокуратура следят за заведения и ресторанти, които не спазват мерките. От думите му се разбра, че има опити да ги заобикалят чрез огранизиране на частни партита в дискотеките. Това спред Борисов трябва да бъде прекратено на мига.

Борисов нареди на органите на реда да бъдат по-бдителни за сватбите, особено при малцинствата. Той дори разясни, че сега са пости и до Великден не са разрешени църковни бракове. Маринов пък увери, че в районите на малцинствата ще има по-интензвен контрол. Така на практита той даде да се разбере, че ще следят под ококо за ромски сватби.

МВР ще трябва да следи и телефонни измами покрай коронавируса. По градовете пък да уеднаквят критериите, поръча Борисов.

По думите му може да се реагира и да се използва държавна помощ или еврофиндовете за заплащане на допълнителни разходи по болници - за маски, костюми, други атрибути.

След като Борисов оповести новите решения на властта, с които да облекчат гражданите, Ананиев и Маринов пък дадоха разяснения по изпъляването на ограничителните мерки и за кои обекти се отнася. Причина за уточнението е фактът, че първата заповед на МЗ от петък бе много по-строга. По-късно през деня в петък тя бе коригирана и смекчена.

Стана ясно,че

всички магазини, извън моловете, остават отворени, стига да спазват реда - да дизенфикцират, да осигурят разстояние между клиентите, и да не се струпват хора по касите.

Това важи както за хранителните магазини, но и за малките такива - за цигари и алкохол, за обувки, за фризьосрките салони включително, тези за сувенири по курортите и т.н. В моловете могат да работят само хранителните магазини, аптеките и дрогериите, банковите и застрахователните офиси. Остават отворени и зъболекарските клабинети, въпреки че по думите на Ананиев вече има отлив на пациенти. Болниците и джипита също работят.

От властта не затваряли и хотели, а собствениците можели

да осигурят кетъринг до хотелските стаи,

за да няма струпване и посещаване на ресторанта на хотела.

Кирил Ананиев уточни, че има смекчаване на мерките. Те си запазват правото, ако пикът на болестта се увеличи, мерките да се затегнат,  но и обратното - да намалят рестикциите, ако заболяването намалее. Той увери, че с финасовия министър непрекъснато правят разчети какви ще са загубите за бизнеса и за държавата.

Пред магазините пък има патрули на полицията и ако видят, че има струпване на хора отпред, ги разпръскват.

С вълната от коронавируса тръгнаха и телефонни измами

От думите на Младен Маринов пък стана ясно, че заради страха на хората от коронавируса са тръгнали и телефонни измами. Именно затова той призова хората да се доверяват само на официалните органи и да се обаждат на телефон 112. Вече имало иденични случаи на такива измами, като се опивали да се заиграват със страховете на хората. Така измамниците се обаждали, за да съобщят, че реднина е болен с коронавирус и били нужни пари той да бъде лекуван и настанен в болница. Високите глоби за нарушаване на карантината важат от днес, тъй като вече са обнародвани в Държавен вестник. В тази връзка Маринов разясни, че днес един човек се е отклонил от карантната и е намерен в друго населено място нетрезвен.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.