Бензиностанции и складове за горива да бъдат запечатани за 2 години, ако продават контрабандно гориво, а цистерните, които го превозват, да бъдат спирани от движение за една година. Това предвиждат промените в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход приети на първо четене в НС. 

Ще бъдат затваряни обектите, които търгуват с нерегламентирано гориво, независимо дали са на собственика или са отдадени под наем, а цистерните с контрабандно гориво ще се конфискуват. 

С промените в Закона за горивата се предвижда още от обхвата на закона да бъде извадена дейността по временно съхранение или зареждане от земеделски стопанин на негово гориво, извън данъчните складове, предназначени за собствена употреба, което не подлежи на последваща продажба. Ако земеделски производители осъществяват търговия с горива, без да са регистрирани за дейността, ще подлежат на санкции. Законопроектът предвижда прагът на регистрация на фирмите и банковата гаранция за дейност да се намалят, като ще зависят от техния оборот.

Създава се и възможност вътрешният обект, от който ще се извършва търговия на едро и дребно, съхранява, транспорт на горива, пълнене и дистрибуция на газови бутилки, да не е само трайно прикрепен към недвижим имот, а и да бъде преместваем. 

Законопроектът за изменение на закона за горивата е подкрепен от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива и от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини