Двойно повече затлъстели деца за 15 години

Двойно повече затлъстели деца за 15 години

Процентът на затлъстелите деца у нас е скочил повече от двойно за 15 години. Това става ясно от ежегодния Глобален доклад за храненето на ООН. Освен до проблеми с наднорменото тегло нездравословното хранене на нашенците довело и до зачестяване на хора, заболели от анемия.

Момчетата по-често имали проблем с теглото, отколкото момичетата, става ясно от доклада. 33.6 на сто от момчетата, които страдат от затлъстяване в България, са на възраст между 5 и 19 години. За сравнение през 2000г. те са били 20 на сто. Момичетата с наднормено тегло сега са 23%, като през 2000г. те са били 14%. Докладът дава Амстердам като добър пример за справяне със затлъстяването. През 2012г. градът е въвел програми за борба с наднорменото тегло при децата. Мерките са включвали чешми за достъп до питейна вода на публични места, ограничения на рекламите на храни и ръководства за снабдяване на училищата със здравословни закуски.

Значителни проблеми с теглото има и при възрастните у нас - 68.9% от мъжете са затлъстели, а при жените процентът е 54.4 на сто. През 2000г. те са били съответно 58.2% и 49.1%. Броят на жените с наднормено тегло е скочил с близо 10 процентни пункта до 25.5%, а при мъжете - с около 5 пункта до 24.3%.

Междувременно процентът на недохранените сред населението е паднал от 6% през 2004 г. до 3% през 2006 г. Това се вижда и от статистиките за децата с тегло под нормата на възраст 5 – 19 г. Сред момичетата те са намалели от 16.7% през 2000 г. до 13.8% през 2015 г.; при момчетата – от 15.2% до 11%.

Процентът на хората с повишено кръвно налягане намалява – при мъжете това са 33.6%, а при жените – 23%, като преди петнайсет години показателите са били съответно 38.6% и 29.3%.

От доклада става ясно, че българите приемат по-малко от необходимото калций, плодове, зеленчуци, мляко, ядки и семена. Подобно е и положението за Европа и за целия свят. Същевременно нашенците консумират повече от препоръчителното месо, сол и подсладени напитки. Анемията засяга сериозен брой от жените във фертилна възраст – 26.4% от небременните и 28% от бременните. Храната е основният фактор за влошеното здраве на хората по целия свят, показва докладът. На проблем с храненето се дължи един от всеки пет смъртни случая, което означава, че той е по-опасен от замърсения въздух и тютюнопушенето, сочи Джесика Фанзо, която работи в Университета "Джонс Хопкинс" и е водещ автор на изследването.

Недохранването може да коства на света 3.5 трлн. долара годишно, а наднорменото тегло и затлъстяването – 500 млрд. долара.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.