0

С офия вече е в етап 3 по заетост на интензивните легла според новия план за действие за справяне с пандемията. Заради това ще се въведат нови противоепидемични мерки. Това стана ясно от думите на областния управител на София Иван Кючуков  след заседание на областния щаб.

София вече е в етап 3 по заетост на интензивните легла според новия план за действие за справяне с пандемията. Заради това ще се въведат нови противоепидемични мерки. Това стана ясно от думите на областния управител на София Иван Кючуков  след заседание на областния щаб.

Иван Кючуков обясни, че част от мерките ще влязат в сила от 24 януари, други - от 0.00 часа на 27 януари.

От 24 януари се въвежда  режим на обучение за учениците, като децата от 1 до 4 клас ще учат присъствено, До 31 януари присъствено ще учат и учениците от 7,10 и 12 клас, а тези от 5, 6, 8, 9 и 11 клас преминават на обучение в електронна среда;


От 27 януари обектите и дейностите с обществено значение ще работят на 50% от капацитета си като се въвежда и ограничение в работното им време - до 22:00 часа, Остава изискването за задължителен зелен сертификат за казината, заведенията за хранене и развлечение. Ограничението важи за заведения за хранене и развлечения, казина, кина, театри, но не е ясно към момента дали важи за моловете. Областният управител обясни, че ще се провери дали големите търговски обекти попадат пък групата обекти с нови мерки. По думите му обаче е трудно да се определи колко е 50% от капацитета на един мол.

След заседанието на щаба стана ясно, че всички лечебни заведения в София на този етап имат свободни места и са готови да приемат както деца, така и възрастни. Има готовност и за разкриване на допълнителни места. Здравните власти обаче признаха, че има недостиг на реанимационни детски лелга. В момента има две реанимационно легла в Педиатрията, като едното е заето. Има и едно в "Пирогов". За всеки случай здравните власти работят по това да бъдат разкрити поне още 2-3 реанимационни легла за столицата. Болниците "Пирогов", "Токуда" и Педиатрията са заявили готовност да разкрият допълнителни детски интензивни легла. 

Данните показват, че от началото на седмицата над 5000 деца и над 1000 педагози в София са се заразили с коронавирус. Нито едно дете, както и нито един възрастен няма да бъдат върнати от лечебно заведение, увериха от областния щаб.

"Трябва да вземем тези мерки, за да се опитаме да прекършим гръбнака на COVID-19 в началото, защото смея да твърдя, че ние сме в началото на проблема", добави той. По думите му се очаква ефектът от мерките да се усети след две седмици.

Всяка сряда от 13:00 часа областният щаб ще има онлайн заседание за обсъждане на разпространението на заразата.