0

О свен медиите, всички участници в изборния процес, в това число застъпници и наблюдатели, също ще могат да заснемат или стриймват броенето на бюлетините в секциите след края на изборния ден. Това става възможно след като със свое решение Софийският административен съд (АССГ) разреши видеонаблюдението при броенето и при въвеждането на резултатите в протоколите. Съдът отмени част от указанията на ЦИК и Комисията за защита на личните данни, с които това изрично се забраняваше, а мотивът бе, че те не могат да обработват лични данни, като техните функции са изрично лимитирани в ИК.

Освен медиите, всички участници в изборния процес, в това число застъпници и наблюдатели, също ще могат да заснемат или стриймват броенето на бюлетините в секциите след края на изборния ден. Това става възможно след като със свое решение Софийският административен съд (АССГ) разреши видеонаблюдението при броенето и при въвеждането на резултатите в протоколите. Съдът отмени част от указанията на ЦИК и Комисията за защита на личните данни, с които това изрично се забраняваше, а мотивът бе, че те не могат да обработват лични данни, като техните функции са изрично лимитирани в ИК.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС в срок от 14 дни. Иначе делото бе заведено от „Демократична България“. Първоначално състав на АССГ отхвърли искането, но след това ВАС върна делото за ново решение на първата инстанция.

Сега в мотивите си съдът посочва, че указанията са за конкретните избори, въпреки че това не изрично посочено в тях. Като такива те нямат характера на подзаконов нормативен акт, въпреки това от съда приемат, че жалбата е основателна. Поясняват, че е налице неоснователно разширяване на областта на еврорегламента за защита на личните данни, въз основа на който стъпват въпросните указания на ЦИК и КЗЛД.  Изрично изтъкват, че правата на наблюдателите, застъпниците и представителите на партия, коалиция и инициативен комитет, следва да се тълкуват в съответствие с основната им задача –да гарантират прозрачност на изборния процес. Така гарантираното им право да присъстват съдържа в себе си и правото да разпространяват информация.

„И доколкото не е налице изрично основание за забрана – и да използват технически средства за запис на наблюденията им. В тази връзка следва да се отбележи и, че аналогични дейности са разрешени и за медиите“ , пише в решението си съдът. Отделно от това отбелязват, че самите секции се намират на обществени места.

Какво пише в мотивите на съда, може да видите тук.