Застудяването ще доведе до покой за посевите

Агрометеорологична прогноза 9-15.12.2019 г.

Застудяването ще доведе до покой за посевите

Настъпилото застудяване в началото на декември с превалявания от сняг и отрицателни минимални температури доведе до затихване и прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви на много места в полските райони на страната.

Повишението на температурите в края на първата седмица от месеца ще стопи образувалата се тънка снежна покривка в полските райони на страната.
И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика.
Повишение
В началото на периода се прогнозират наднормени температури и средноденонощни стойности, близки до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетацията при зимните житни култури. Очакваното застудяване в началото на второто десетдневие на декември ще възпрепятства вегетационните процеси при есенните посеви и в по-голямата част от полските райони културите ще запазят състояние на относителен покой. Изключения ще има в крайните южни райони и по Черноморието, където при зимните житни култури и рапицата ще протича забавена вегетация, която няма да доведе до промяна във фенологичните фази на културите. При пшеницата преобладава фаза трети лист. Във фаза братене, в която растенията успешно зимуват, са посевите в Източна България.
Изостанали
Най-изостанали в развитието си, във фаза поникване и начало на листообразуване, са зимните житни култури в западните райони, във високите полета и на места в Горнотракийската низина (Кнежа, Николаево, Кюстендил, Казанлък, Пазарджик). При рапицата само част от посевите са във фаза розетка (7 – 8 листа), подходящата фаза за зимуване.
В края на първото десетдневие в южните райони условията ще позволяват извършване на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, моркови, спанак и магданоз). Продукцията от засетите в края на есента моркови се реколтира месец по-рано в сравнение с тази от пролетната сеитба. Подходящи за отглеждане на моркови са леките, структурни и пропускливи почви (наносни, глинесто-песъкливи, структурни черноземи). На по-големи площи се препоръчва редова сеитба през 10-12 cм, на дълбочина 1,5-2 см.

Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.