Короновирусът влиза в покритието на застраховката „Помощ при пътуване в чужбина". Това каза председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Константин Велев пред БНР.

Обикновено застраховката се прави, за да се защити пътуващият от инциденти, злополуки, болести и да намалим разходите по медицински прегледи, изследвания, лекарства или друго. Полицата може да покрие и отмяна на пътуване, спасителни разноски, включително кражба или забравен личен багаж. Сега тя ще покрива и разходи, свързани с коронавирус. „Застраховката продължава да се предлага от компаниите на българския пазар както при индивидуално пътуване, така и при групово", поясни Велев. За пътувания в Китай обаче има ограничение – застраховката е валидна, едва когато се осъществи пътуването. Ако български гражданин се зарази с вируса и се наложи да се лекува в чужбина, то тези разходи ще бъдат възстановени от застрахователя.

Както при други полици, важи правилото, че при отменено пътуване, застраховката става невалидна. В случай на забрана на пътуването пък, туроператорите ще възстановят сумите на туристите. “Застраховката е част от туристическия пакет, така че при възстановяване на сумата, се връща и тази част, която е платена като премия за застраховката", обясни шефът на АБЗ. Ако застраховката е сключена директно при застраховател и отмяната на пътуването се осъществи преди началната дата на застраховката, т.е. предварително, то лицето може да прекрати застраховката и да си получи съответна стойност от цената, в зависимост от условията по застраховката в конкретната компания.

Велев изтъкна, че няма тенденция цената на тези застраховки да се качва. В момента обаче има отлив на търсенето на полицата „Помощ при пътуване в чужбина“ заради ограничени пътувания.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Безлихвените кредити ще са с гратисен период до една година

Срокът на държавните кредити ще е до 24 месеца и до 12 месеца гратисен период. До 140 000 души ще могат да се възползват от гарантиран от Българската банка за развитие безлихвен заем в размер до 1 500 лева, ако са пуснати в неплатен отпуск заради пандемичната обстановка, обяви изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев в ефира на Дарик радио.

Треска за злато в САЩ

Инвеститорите в ценни метали и банкерите в САЩ се сблъскват с дефицит на злато – кюлчета и монети, пише Wall Street Journal.

Кристалина Георгиева: Коронавирусът повлича световната икономика към рецесия

Коронавирусът вече повлича световната икономика към рецесия. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя обяви, че пандемията ще нанесе най-тежък удар на развиващите се пазари, страдащи от намаляла търговия, свиване на износа и изтичане на капитали.