Застраховката на реколтата от винено грозде започва на 4 май

Застраховката на реколтата от винено грозде започва на 4 май

Приемът на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Застраховане на реколтата” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019 – 2023 г.) започва на 4 май, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието. Крайният срок за подаването им е 30 юни 2020 г.

Чрез мярката ще се подпомага застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде. Допустими за финансиране са застрахователни рискове като неблагоприятни климатични условия, природни бедствия, загуби причинени от животни, а също и болести по растенията.

Едно от най-важните изисквания към кандидатите е те


да бъдат вписани като гроздопроизводители в лозарския регистър

на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Преди подаването за заявленията в Държавен фонд „Земеделие” обаче производителите трябва да са застраховали реколтата си в избрана от тях застрахователна компания.

Финансовата помощ, която кандидатите могат да получат, представлява процент от застрахователната премия, в зависимост от вида застраховка, която са сключили. Производителите

ще получат до 80% от стойността на застрахователните премии

за застрахователни полици, включващи загуби, причинени, от природни бедствие. До 50 на сто пък ще получат кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия на вредители. 50% получават и лицата, които са сключили комбинирана застраховка за неблагоприятни климатични условия и природни бедствия.

Допустимият максимален размер на застрахователното обезщетение за единица площ, върху която се изчислява застрахователната премия, допустима за подпомагане, се определя за всяка финансова година със заповед на министъра на земеделието. Тя се изготвя въз основа на официалната статистическа

информация за средните изкупни цени на виненото грозде за предходните 3


винарски както и за получените средни добиви от единица площ за същите периоди.

Образци на документите за предоставяне на финансова помощ по мярката могат да бъдат открити в сайта на ДФ „Земеделие”. Попълнените заявления се подават лично или чрез упълномощено лице в Централното управление на разплащателното ведомство или на следните телефони: 02/ 8187 513, 02/ 8187 517 и 02/ 8187 534

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.