Застрахователните посредници с по-скъпа лична полица

Застрахователните посредници с по-скъпа лична полица

Презастрахователните посредници и брокерите ще са длъжни да увеличат сумите си по застраховка „Професионална отговорност“ от 12 юни, съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН). Причина за това са влезли в сила промени по европейски директиви.

Един от основните принципи в застраховането е принципът на доброволност, съгласно който сключването на договор за застраховка става при свобода на договаряне. Изключение от този принцип има при професиите, които крият по-голям риск. Това са лекари, адвокати, нотариуси, строители, проектанти и други, за които се изисква задължително сключване на застраховка за професионална отговорност, която да покрие вредите от грешка.

От средата на юни 2020 г. размерите на застрахователните суми по „Професионална отговорност“ ще бъдат увеличени съобразно Европейския индекс на потребителските цени - 4.03%. Така застрахователната сума по всяко застрахователно събитие скача от 1 250 000 евро на 1 300 380 евро. Парите за претенциите по всички събития за една година пък се увеличават от 1 850 000 евро на 1 924 560 евро. Минималната сума се увеличава от 18 750 на 19 510 евро. От КФН обаче предупреждават, че всички брокери ще трябва да променят сумите в левова равностойност по централния курс на Българска народна банка (БНБ). Договорите, сключени преди тази дата, няма нужда да бъдат променяни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.