Секторът на общото застраховане продължава да генерира огромна печалба, която към 30 ноември възлиза на 138.4 млн. лв спрямо 95.8 млн. лв преди година. Само през ноември печалбата възлиза на 4.9 млн. лв., показва статистиката на Комисията за финансов надзор.

Конкуренцията на пазара на общо застраховане у нас никога не е била по-сериозна. Десетте големи в сектора имат пазарен дял от над 90%.

Пазарният дял на автомобилните застраховки обаче намалява до 72.4% спрямо 74.8 на сто преди 12 месеца. С 12.1% дял от брутните премийни приходи са полиците „Пожар и природни бедствия“, докато „Кредити, гаранции, разни финансови загуби и правни разноски“, както и „Злополука и заболяване“ държат общо над 10% от всичките премийни приходи (5.8% и 4.5%).

Общата гражданска отговорност и Помощ при пътуване генерират по 1.7% от всички премийни приходи на компаниите в сектора. Изплатените претенции от застрахователните компании до края на ноември възлизат на близо 1 млрд. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Паста от черен трюфел и родопски хляб с квас – любими на посетителите в Панаира

Екзотична паста от черен трюфел и родопски хляб с квас са сред избора на посетителите на панаирните изложби „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Българите предпочитат традиционните храни и напитки, но не отказват и да експериментират с вкуса. Това показва конкурсът „Изборът на потребителя“ тази година. В него се състезаваха 119 продукта, които са били оценени от близо 3000 посетители.

15-годишна бг ракия грабна награда от Панаира

36 са наградените в първото издание на конкурса „Нов продукт за българския пазар“, съобщиха от панаира. В конкурса се състезаваха участници в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“, които се провеждат в Международен панаир Пловдив до 23 февруари 2020 година.