Застрахователите предлагат стикера за

Застрахователите предлагат стикера за "Гражданската" да отпадне

Стикерът за валидна застраховка „Гражданска отговорност” да отпадне, предлагат от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Водещ мотив според тях е, че стикер не е необходим при условие, че неговата наличност може да се контролира и по електронен път. Ако отпадне, то брокерите може да спестя около 10,4 млн. лв. 

Застраховката „Гражданска отговорност” се издава единствено чрез Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР), или от информационните системи на застрахователите, които са във връзка с ЕИСОУКР. Това позволява всяка сключена полица да се отчита в реално време в Информационния център към Гаранционния фонд, а контролът се извършва по електронен път.

Отпаденето на стикерите ще доведе до по-малко административна тежест около получаването, обработването и отчитането на им, смятат застрахователите. Освен това ще има и икономия за гражданите от стойността на самите стикери.

Отпадането ще улесни и сключването на застраховката онлайн, което няма да изисква присъствието на клиент в офис на застрахователя. „Настоящата ситуация, свързана с извънредното положение, причинено от пандемията от COVID-19, категорично демонстрира смисъла и необходимостта от пълноценно дигитализиране на процеса”, смятат от асоциацията.

За реализацията на това предложение са необходими промени в Кодекса за застраховане и други нормативни актове, заради което АБЗ вече изпрати предложението си към Комисията за финансов надзор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.