Застраховат мраморния трон на кралица Мария в Двореца в Балчик

Застраховат мраморния трон на кралица Мария в Двореца в Балчик

Мраморният трон на кралица Мария и майоликата в сребърния кладенец са едни от културните ценности в Двореца в Балчик, които ще бъдат застраховани, съобщи директорът на културната институция Жени Михайлова. Тронът е от розово-бял мрамор, украсен е с глави на лъвове и е донесен на Мария от Флоренция. Смята се, че е принадлежал на местен патриций.

Майоликата на източната стена на кладенеца пък е подарък на кралица Мария от френското кралско семейство.

За първи път в Двореца бе извършена идентификация на над 120 културни ценности, архитектурни и различни декоративни елементи, които са поставени във външните пространства на архитектурно-парковия комплекс. Те са заснети, оценени и включени в регистъра на Националния исторически музей като национално богатство, съобщи директорът на културния център Жени Михайлова. Сред тях са тронът, майоликата, питоси, вази, кашпи. Датировката им е от римската епоха, през Средновековието, та до наши дни.

Според Жени Михайлова, това, което отличава Двореца в Балчик от другите културни комплекси у нас и по света, е, че тук всички архитектурни и паркови елементи са оригинални, а не копия или реплики. Именно затова е важно те да бъдат съхранени за поколенията, подчерта тя.

Служителите в Двореца са ставали свидетели как изчезват цели алеи, чупят се каменни плочи и това винаги е оставало безнаказано. Затова застраховането на националните ценности е една възможност за тяхната защита, допълни Михайлова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.