0

И грален филм  „Опърничавите“ на режисьора Георги Костов, заснет по едноименната новела на старозагорския бизнесмен Младен Стоянов, който е сред малцината нашенци, рискуващи да летят с аеробатичен самолет – собствена конструкция, тръгва по големите екрани през февруари.

Игрален филм  „Опърничавите“ на режисьора Георги Костов, заснет по едноименната новела на старозагорския бизнесмен Младен Стоянов, който е сред малцината нашенци, рискуващи да летят с аеробатичен самолет – собствена конструкция, тръгва по големите екрани през февруари.

Книгата е написана от Стоянов няколко години, след като катастрофира с британския си инструктор насред полето край старозагорското село Богомилово с  двуместен  “LZ POK Екстра 300 L” и само по чудо оцелява, след като самолетът къса жиците на два далекопровода.

След катастрофата нещо в него се „отключило“ и го накарало да се завърне към опитите от ученическите му години, когато се пробвал на полето на белетристиката, но бързо решил че призванието му е в …точните науки.

Десетилетия по-късно, след като създал изключително успешна компания, произвежда продукти за контрол и автоматизация на хранително-вкусовата промишленост, продаващи се в десетки страни по цял свя,т инж. Стоянов  седнал зад компютъра, за да опише историята на връстника си Андрей и любовта му с далеч по-младата Анелия. На финала подписал творбата с иронично-закачливия псевдоним Драско Закеф.

Интелектуалната закачка се оказала интересна за доста широк кръг от приятели и познати, които настояли да я видят в корици, а книгата след време попаднала на бюрото на режисьора Георги Костов.

Междувременно, Драско Закеф написал още една новела  със заглавие „Да убиеш гордостта“, която също стигнала до кинорежисьора и той дори подготвил сценария за бъдещ  филм с работно заглавие „Ново начало“. Нещата обаче предприели обрат и харесаните за снимките актьори Симеон Лютаков и Анастасия Левордашка, влезли в ролите на Андрей и Анелия от първата книга.

Изборът на познатия от сериала „7 часа разлика“ актьор станал без  задължителния кастинг, Лютаков просто харесал образа и дал съгласието си за участие в снимките. Левордашка обаче се конкурирала с близо 30 мераклийки за ролята.

Снимките били направени за няколко месеца миналото лято, лентата е с изцяло частно финансиране.

Седмици преди официалната премиера Младен Стоянов /Драско Закеф/ представи в Стара Загора третата си книга, романът „Мечтател“, за който казва, че е провокиран от сина му, също инженер, възпитаник на престижен американски университет и работещ в компанията на таткото.

„Продължавам да летя, не зная дали ще продължа с „писмовните“ си занимания, но смятам, че общото между двете ми хобита е …реенето. Сред облаците и във фантазията …“, с усмивка коментира авторът.