Засилват правомощията на шефа на НСО (ВИДЕО)

Засилват правомощията на шефа на НСО (ВИДЕО)

Началникът на НСО ще решава въз основа на информация от службите за степента на застрашеност на охраняемите лица. Това стана ясно от думите на депуатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната комисия за контрол на службите Димитър Лазаров. 

Той, заедно със колегите си от ГЕРБ и "Обединени патриоти" представиха предложенията за промени в закона за НСО. Те бяха анонсирани още вчера след заседание на Коалицонионния съвет.

"Внасяме промени в Закона за НСО, с които решенията ще се взимат с акт на началника на службата, утвърден от президента", каза още Лазаров. "Искам да ви представи промени в Закона за НСО , с който регламентираме начина на вземане на решения за степента на опасност на охраняемите обекти, лицата, които трябва да бъдат охранявани. Решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента", обясни депутатът.

Той заяви, че службата е към президента. По думите му в предложението се посочва, че началникът на службата, за да изпълнява тези си правомощия, ще изисква информация от ДАНС, МВР, Държавна агенция "Разузнаване", "Военна информация" за изпълненията на правомощията. Срокът за предоставяне на информацията и реда за предоставяне и участието на органите, които предоствят информацията, анализа и оценката, ще се уреждат с правилника за НСО.До часове ще бъдат изпратени писма до националната служба, ДАНС и МВР за да се потърси тяхното становище по внесения законопроект. Очаква се до вторник да получат обратен отговор.

Очаквайте подробности!

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.