Засилваме съвместните учения и тренировки със САЩ (ОБЗОР)

В плана на военните до 2032г.:

Засилваме съвместните учения и тренировки със САЩ (ОБЗОР)

COVID-19 влезе в Програмата за развитие на отбраната

България и САЩ разглеждат възможностите за разширено американско присъствие у нас с ротация на войските и усилени съвместни учения и тренировки. Това е в резултат от изпълнението на Споразумението между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на отбраната и повишаване ефективността на Съвместните съоръжения и с потенциал за надграждане на изпълняваните съвместни дейности. Това е записано в Програмата за развитие на отбраната до 2032г., която е публикувана за обществено обсъждане.

Също така правителството на САЩ ще продължи да осигурява значителни ресурси, необходими за провеждане на подготовки и учения за българските формирования.

Основен акцент в двустранното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната ще бъде поставен върху Стратегическото партньорство със САЩ и практическата реализация на дейностите от Пътната карта за сътрудничество в отбраната между България и САЩ 2020-2030 г.

Целта е финансирането, предоставяно на България по линия на различни програми на САЩ, да бъде насочено в подкрепа на българските усилия за развитие на модерни отбранителни способности и повишаване на готовността на Въоръжените сили, оперативната им съвместимост и квалификацията на военнослужещите.

С приоритет ще се ползва изпълнението на съвместни проекти,

допринасящи за задълбочаването на военноморското сътрудничество в Черноморския регион; модернизацията на Въоръжените сили; съвместните подготовки и учения; отбранителната инфраструктура; киберотбраната; военното образование и индивидуалното обучение.

Коронакризата влиза в Програмата за развитие на отбраната, като в документа е записано, че пандемии като COVID-19 „ще генерират постоянен епидемиологичен риск за страната ни“.

За целта ще се създаде

тренировъчен център за обучение на бойни санитари, санитарни инструктори и медицински специалисти

в курсове по Advance Trauma Life Support (NTLS и CTLS) До 2032 г. ВМА ще увеличи противоепидемичните военно-медицински способности в контекста на кризата с COVID-19. Това ще се реализира чрез създаване на диагностична лаборатория за PCR-анализ към МБАЛ-Варна, реновиране на сградата и назначаване на допълнителен персонал в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен.

Във военномедицинско осигуряване още се предвижда стартирането на проект за

придобиване на способности за наземна медицинска евакуация

чрез закупуване на нови санитарни автомобили за нуждите на медицинските пунктове на военните формирования и МБАЛ, филиали на ВМА.

Предвидено и в следващите 12 години средства за реализиране на основните инвестиционни проекти за превъоръжаване/модернизация на Въоръжените сили, одобрени от Народното събрание да се плащат от централния бюджет, а не през бюджета на МО. По този начин до момента бяха платени новите F-16 и многофункционалните модулни патрулни кораби.

В документа е записано, че приносът на Република България към изграждане на надежден възпиращ потенциал и ефективни отбранителни способности на НАТО до 2032 г. е в три основни направления: изпълнение на съюзническия ангажимент за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП; развитие и инвестиране в модерни отбранителни способности и постигане на договорените Цели за способности за България в рамките на процеса на отбранителното планиране на НАТО и принос към текущи операции, мисии и други дейности и ангажименти на Алианса, както и към попълване с личен състав на Командната структура на НАТО.

С одобрения от МС „Национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП на Република България до 2024 г.“, поетият ангажимент ще бъде достигнат с плавно увеличение на показателите. Постигането на политическото ниво на амбиция изисква запазване на разходите за отбрана на ниво не по- ниско от 2% от БВП след 2024 г., до и след края на програмния период.

В документа се посочва, че минимални военни способности в пълния им списък не е реалистично да бъдат постигнати в краткосрочен план, тъй като за изпълнението им са необходими финансови средства от над 36 милиарда лева.

Военните подчертават, че

страната ни ще участва ефективно в разработването на иновативни отбранителни способности

чрез иницииране и включване в проекти по Европейския фонд за отбрана, чиято основна цел е укрепването на Европейската отбранителна технологична и индустриална база.

Ще засилим и сътрудничеството си с Европейката агенция по отбрана, ще се задълбочи интегрирането на резултатите от Координираният годишен преглед на отбраната и приносът ни към Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС в процеса на национално отбранително планиране.

Страната ни ще подкрепя усилията за изграждане на отбранителния капацитет на ключови партньори на ЕС с основен фокус върху Западните Балкани, Източното съседство и регионите на юг от нейната територия. По този начин България ще даде своя принос за постигането на целите и изпълнението на задачите на Европейския инструмент за мир.

Чрез програми на НАТО и ЕС ще се търсят възможности за придобиване на високотехнологични способности за киберзащита.

Не по-малко от 43 000 души да е армията, в това число 3000 души доброволен резерв, е записано в проекта на Програма за развитие на отбранителните способности. Демографията се посочва като проблем за набирането на военни и резервисти.

Предвижда се 20% от прогнозните разходи за отбрана да бъдат планирани за придобиване на ново въоръжение и техника до 2024 г. За периода 2025-2032 г. прогнозните разходи за отбрана следва да се поддържат на ниво не по-малко от 2% от БВП, в зависимост от нарастването на икономическите възможности на страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.