Засилено търсене на къщи в Разложко, англичани продават имотите си
2

Засилено търсене на къщи в Разложко, англичани продават имотите си

Напоследък се забелязва засилено търсене за купуване на самостоятелни къщи с голям двор в Банско, Разлог, но най-вече в село Баня, отчитат от агенциите за недвижими имоти в района.

В същото време десетки наследници на англичани, които закупиха имоти преди повече от 20 години, сега са ги обявили за продан.

Хората с по-добри финансови възможности са се насочили към закупуване на този тип имоти по две причини. Едната е свързана с притесненията и неясното бъдеще заради пандемията от коронавирус и търсят достатъчно просторно място с двор, където да се усамотят и да не се чувстват като затворници между четири стени при евентуални бъдещи ограничения и забрани за излизане. Все повече хора залагат на това, за да имат независимост и да се чувстват защитени сред чиста и сигурна среда, твърдят специалистите в имотния бизнес.

Втората причина е свързана с прогнозите за евентуална финансова криза и нова инфлация, което прави недвижимите имоти най-доброто и сигурното средство за инвестиция, и с почти нулев риск от загуби.

В Разложката котловина вниманието е насочено най-вече към село Баня. Търсят се основно къщи, защото това спестява на купувачите редица административни процедури, свързани с комуникациите – ток, вода и т.н., и пести време за издаване на всички необходими документи за ново строителство. Цените варират в широк диапазон, в зависимост от къщата и местонахождението. Ако тя е ново строителство и обзаведена, цените могат да достигнат и до 1200 лева на кв.м, което се изравнява с хубавите имоти в Банско. Предимство е и ако имотът има издадено разрешително за водовземане на минерална вода. Това обаче го оскъпява с поне 100 лева на квадратен метър.

Търсят се и парцели в регулация, което също спестява доста нерви, време и средства в сравнение с имотите извън регулация, които изискват куп административни процедури по преотреждане на имота и смяна на начина му на трайно ползване, за да може да бъде реализирано строителство. Още по-сложни са процедурите, ако според ОУП имотът попада в зона, за която не е предвидено застрояване. В тези случаи цените варират в широки граници, като за парцел в регулация те са около и над 100 лева, а за имот извън регулация и в зависимост от близостта му до комуникации цените падат между 30 и 70 лева на квадратен метър.

От агенциите за недвижими имоти отчетоха временен спад на търсенето по време на извънредното положение в страната, но на този етап не се отчита спад в цените в сравнение с миналата година. Основните купувачи си остават българи, а продавачи -  англичаните.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.