0

199 са секциите в болниците в страната. В столицата лечебни заведения отчетоха голям интерес от страна на пациентите, упражнили правото си на глас там. Само в 4-те от големите болници вота си дадоха над 1160 човека, като гласуването е станало предимно преди обяд.

199 са секциите в болниците в страната. В столицата лечебни заведения отчетоха голям интерес от страна на пациентите, упражнили правото си на глас там. Само в 4-те от големите болници вота си дадоха над 1160 човека, като гласуването е станало предимно преди обяд.

Много голям интерес за гласуване отчетоха в най-голямата спешна болница у нас Пирогов. Пациентите от лечебното заведение гласуваха в две избирателни секции - една за covid болните и една за останалите пациенти. Covid болните, които упражниха правото си на глас бяха 144. Близо 300 са пациентите с други заболявания, лекарите и персоналът, които гласуваха в отделна секция, в която бяха осигурени дезинфектанти и защитни средства. От лечебното заведение посочиха, че изборният ден е приключил без съществени затруднения и при стриктно спазване на здравния протокол.

Висока избирателна активност отчетоха и в столичната Александровска болница. В лечебното заведение предварително бяха записани около 300 избиратели – лекари, сестри и болни, като избирателната активност по тях е над 75%, което е около 220 души. В Александровска болница се гласуваше в 4 избирателни секции, като една от тях беше специално за covid болни. В нея гласуваха 102 души, което е 75% от предварително записаните covid болните в Александровска болница. Другата секция, която е в психиатрията, гласуваха 80% от предварително записаните. В другите две от секциите още преди 12 часа имаше 100% избирателна активност според предварителните списъци. От лечебното заведение уточниха, че и новопостъпилите са имали възможност да се включат в гласуването.


В „Св. Анна“ пациентите, които упражниха правото си на глас бяха около 150. И тук имаше две секции - „чиста“ и за covid болни. 86 covid болни гласуваха в лечебното заведение, а от останалите отделения 70 болни. Гласуването в окръжна болница е преминало безпроблемно, като са създадени всички необходими мерки за безопасното осъществяване на процеса, съответно с приетия здравен протокол. Почти всички са упражнили правото си на глас пред 14 часа.

Във ВМА пациентите също гласуваха. 352 души - служители и пациенти на болницата, гласуваха за народни представители в рамките на днешния изборен ден. 122 от гласовете са дадени в 12-те COVID-звена, а останалите 230 са разпределени както следва: 188 служители и 42 пациенти от "чистите" клиники на лечебното заведение.

От ВМА отчитат нормално протичане на изборния ден, като са били предприети всички мерки за безопасното му протичане на вота. В лечебното заведение имаше 2 секции – една за т.нар. „чисти клиники“ и една за covid болните, които са настанени в лечебното заведение.

В Инфекциозна болница също се гласуваше и имаше избирателна секция. В лечебното заведение правото си на глас упражниха 35 пациенти. Освен тях са гласували и 27 души от персонала на болничното заведение, които в изборния ден са били дежурни на работа.