0

О громна част от всички пациенти с COVID-19 в тежко състояние в Испания са страдали от недостиг на витамин D. До тозо извод са достигнали испански учени.

Близо милион и двеста хиляди души там са се сблъскали със заразата. Общото обаче при около 80% от тях е, че имат занижени нива на витамин D в кръвта.

Огромна част от всички пациенти с COVID-19 в тежко състояние в Испания са страдали от недостиг на витамин D. До тозо извод са достигнали испански учени.

Близо милион и двеста хиляди души там са се сблъскали със заразата. Общото обаче при около 80% от тях е, че имат занижени нива на витамин D в кръвта.

„Едната теория е, че като паднат нивата на витамин D, имунната система става по-ниска и става експлозия“, коментира докторът с български корени Чарлз Петков, който работи в спешно отделение в Аликанте.

Според него липсата на витамин D в организма при болните често се дължи и на изолацията. Затова съветва всички, които са карантинирани, да излизат на слънце на терасата или допълнително да си набавят от витамина. Но с особено внимание, за да не предозират: „Витамин D се натрупва. Не е като витамин C, който може да излезе чрез урината. Той се натрупва.“

Запитан на какво може да навреди, Петков отговаря: „Може да даде много промени в цялото тяло – бъбреците да работят по друг начин, както и щитовидната жлеза да работи по-малко“.

Ако сте установили, че имате дефицит на витамин D, консултирайте се с вашия лекар. Той ще ви даде насоки какво да консумирате и дали е необходимо да се отбиете в аптеката.

Витамин D може да се набави както от слънчевата светлина, така и от някои храни и напитки. Ето кои са те:

* Мазни риби като сьомга, риба тон, скумрия

* Яйца и по-конкретно яйчен жълтък

*Гъби – печурка, манатарка

* овесени ядки

* портокалов сок

* краве и соево мляко