0

В ластите в Джаспър в канадската провинция Алберта поставят знаци с много важен съвет към шофьорите - "Не позволявайте на лосовете да ближат автомобилите ви", съобщи ЮПИ.

Властите в Джаспър в канадската провинция Алберта поставят знаци с много важен съвет към шофьорите - "Не позволявайте на лосовете да ближат автомобилите ви", съобщи ЮПИ.

Солта неизбежно покрива автомобилите през зимата заради обработването на пътищата против заледяване.

"Те са вманиачени по солта. Тя им е много необходима заради минералите - обясни говорител на местния национален парк. - Обикновено си я набавят от солените езера в района, но вече откриха, че сол има и по автомобилите през зимата".

Ако лосовете свикнат да ближат автомобилите, те престават да се страхуват от тях. Това може да предизвика опасни инциденти. Автомобилите блъскат лосовете в краката и те се оказват върху предния капак. Заради голямото си тегло те чупят предното стъкло и се стоварват върху хората.

Популацията от лосове в района се увеличава като следствие от намалелите вълци. Това означава, че хората трябва да зачитат големите животни и да им оставят пространство.